16:47 03.04.2018

Для популяризації аюрведичних препаратів потрібно визначитися з їхнім статусом - експерти

3 хв читати

Київ. 3 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Для популяризації та успішного продажу в Україні аюрведичнх препаратів необхідно визначитися з їх статутом з точки зору нормативної бази, зокрема, визначити, чи є вони лікарськими засобами.

Таку точку зору висловили учасники "круглого столу" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Глава Асоціації індійських фармацевтичних виробників доктор Менон У.П.Р., зокрема, зазначив, що наразі індійське міністерство йоги і аюрведи AYUSH докладає зусиль для визнання аюрведичнх препаратів регуляторним органами різних країн.

"Ми хочемо, щоб аюрведичні препарати реєструвалися як препарати альтернативної медицини. Ми працюємо над тим, щоб таке визнання було з боку і українських регуляторних органів", - сказав він.

Президент фармацевтичної компанії Euro Lifecare Санджив Бхагат зазначив, що, згідно з українським регуляторним вимогам, наразі аюрведчні препарати можуть бути зареєстровані тільки як біологічно активні добавки (БАД), що знижує довіру до них з боку споживачів.

"В Індії для аюрведичнх рослинних препаратів існує окрема фармакопея. Вони вважаються лікарськими засобами, але не добавками. Однак в Україні немає альтернативної медицини і немає спеціальних правил для таких препаратів. Тому їх реєструють як БАДи, але це має багато мінусів", - сказав він .

Крім того, за словами С.Бхагата, під час ввезення аюрведичнх препаратів як БАДів вони обкладаються ПДВ за ставкою 20%, а також 10% митом, тоді к лік засоби обкладаються ПДВ за ставкою 7%.

"Препарат одразу дорожчає, тому для нас не дуже цікаво його завозити", - констатував він.

Комерційний директор Organosyn Ltd. Світлана Січкар зазначила, що аюрведичні препарати часто реєструються в Україні як БАДи.

"Ситуація дещо двояка. З одного боку, не потрібна реєстрація (аюрведичного препарату - ІФ) і це суттєво економить час для компанії, і ми можемо відразу представляти продукт на ринку. Але існує певна недовіра до БАДів і є обмеження щодо показань і такі препарати не можуть бути внесені в якісь обов'язкові схеми призначень", - сказала вона.

Разом з тим С.Січкар зазначила, що останнім часом довіра медиків до аюрведичних препаратів зростає: "Лікарі готові призначати ці препарати, якщо бачать, що продукт дійсно ефективний".

Як повідомлялося, Індія має намір підтримувати розвиток і просування традиційної індійської медицини по всьому світу. В даний час держава інтегрує інфраструктуру AYUSH (Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa-Rigpa and Homoeopathy, Аюрведа, Йога, Натуропатія, Унані, Сіддхи, Сова Рігпе і Гомеопатія) в індійську систему охорони здоров'я.

Інфраструктура AYUSH складається з 1,355 тис. лікарень на понад 53,2 тис. місць, понад 22,6 тис. медичних центрів, 450 коледжів бакалаврату, близько 9,5 тис. ліцензованих виробничих підрозділів.

Раніше великі індійські фармвиробники, які виробляють препарати для сегмента AYUSH, виявили зацікавленість у виході на ринок України. Вони вивчають можливі механізми дистрибуції своїх препаратів на цьому ринку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА