19:26 04.07.2018

Політологи позитивно оцінюють ініціативу Тимошенко щодо нової Конституції, але вона має бути ретельно опрацьована

4 хв читати

Київ. 4 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Політологи вважають позитивною ініціативу лідерки партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко про розробку проекту нової Конституції України як концепції суспільного договору, але зазначають, що ця ідея має бути ретельно продумана.

"Судячи з усього, ті, хто рекомендував Тимошенко цю ідею, і вона сама мають на увазі, що настав час, коли Конституція має бути не пактом еліт, не якоюсь новою угодою або компромісом еліт, а має бути повноцінним суспільним договором між владою і суспільством", - сказав на прес-конференції в середу в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

На його думку, досвід пострадянської України свідчить, що пакти еліт не сприяють прогресу. "Тим паче що наша еліта розколота, дуже важко знайти консенсус, ці пакти недовговічні. Взяти ту саму виборчу систему, яка постійно змінювалася", - зазначив експерт.

При цьому В.Карасьов наголосив, що ідею про запровадження в Україні "канцлерської республіки" за прикладом Німеччини потрібно ретельно опрацьовувати. "Це система, за якої правлять кілька великих "народних" партій. Але для того, щоб була компактна, але великомасштабна партійна система, потрібно думати про те, яким буде прохідний бар'єр. Крім того, в Німеччині змішана, але "пов'язана" виборча система, коли результати за мажоритаркою та за партійними списками узгоджуються один з одним", - пояснив він.

Політолог також звернув увагу, що всі заяви, які наразі звучать від різних політиків, зводяться до того, що в Україні потрібно зміцнювати виконавчу владу. "Адже в парламентській республіці виконавча влада сильніша, ніж у президентській республіці, тому що уряд має більшість, і 90% законопроектів до парламенту подає уряд. А в президентській республіці виконавча влада слабша, парламент у таких республіках сильніший, ніж виконавча влада. Хоча інші кандидати в президенти в нас зараз говорять протилежне", - зазначив він.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що Ю.Тимошенко запропонувала замінити "фантом національної ідеї", яку в Україні досі не сформулювали, на "цивілізаційну мету України".

"І зараз політологи, політики та політтехнологи в регулярному режимі намагаються цю ідею сформулювати. З точки зору Тимошенко та середовища, яке її оточує, предметом нового суспільного договору має стати цивілізаційна мета України", - зазначив він.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко звернув увагу на те, що суспільний договір завжди тримається на засадах справедливості, яку бачать обидві сторони, рівності учасників договору та солідарності.

"І ніякий суспільний договір не можливий при корупції. Крім того, суспільний договір - це один із небагатьох видів громадських регуляцій, пов'язаний із діяльністю трьох поколінь", - зазначив він.

В.Небоженко також зауважив, що в установчих зборах з розробки нової Конституції мають брати участь люди, які потім не балотуватимуться до Верховної Ради, а під час обговорення ідеї про передання більшої влади парламенту потрібно враховувати, що цей парламент мають поважати і йому мають довіряти.

"Добре, що Тимошенко змусила про всі ці речі говорити, але з цього величезного матеріалу потрібно робити програму", - наголосив політолог.

Як повідомлялося 28 червня Ю.Тимошенко на прес-конференції в Києві заявила, що до президентських виборів в Україні необхідно розробити та представити проект нової Конституції як концепцію суспільного договору, щоб новообраний президент виніс його на референдум.

Лідерка "Батьківщини" вважає неправильним, що в Конституції України були порушені баланси та противаги через зміни до Основного закону, які, за її словами, було внесено в інтересах діючих президентів. За словами лідерки "Батьківщини", внаслідок цього Конституція України стала "міжолігархічним договором", і внесення косметичних правок не поліпшить ситуацію.

"Я вважаю, що нині немає сенсу виходити на чергові президентські, парламентські вибори й узагалі будь-які вибори, якщо українське суспільство за 9 місяців, які залишилися до президентських виборів, не створить потужної концепції нового суспільного договору, закріпить публічно, без втручання тих політиків, які сьогодні при владі і які хочуть знову підлаштувати під себе зміни до Конституції, це в новому проекті Конституції і не вийде безпосередньо на виборчу кампанію президента з чітким ультиматумом для всіх, хто балотується на посаду президента, що ця нова Конституція є суспільним договором між українськими громадянами", - висловила переконання лідерка партії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА