19:28 05.07.2018

Колишні журналісти НГТУ закликають до звільнення Аласанії за "цензуру, розвал регіональних ТРК і корупцію"

3 хв читати

Київ. 5 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Колишні журналісти Національної громадської телерадіокомпанії України закликають Державний комітет телебачення і радіомовлення розірвати контракт із головою правління НГТУ Зурабом Аласанією.

"Ми, представники журналістської спільноти, вимагаємо від Держкомтелерадіо за порушення умов розірвати контракт з головою правління НГТУ Зурабом Аласанією, який ввів цензуру, розвалив регіональні телерадіокомпанії, замішаний у корупційних скандалах", - сказав на прес-конференції в четвер в агентстві "Інтерфакс-Україна" екс-перший заступник директора "Українського радіо" Роман Чайковський.

Він зазначив, що правління компанії - це виконавчий орган, в якому не має бути виконавчого директора (з 5 липня 2017 року ним є колишній міністр туризму АР Крим Олександр Лієв – ІФ) з багатьма його заступниками. "Має безпосередньо керувати Аласанія і співтовариші, як правління і його голова. Крім того, є величезні перекоси у структурі компанії", - зазначив Р.Чайковський.

Заслужений журналіст України, спортивний журналіст Валентин Щербачов вважає, що О.Лієва взяли в НГТУ, щоб "вичистити всіх", при цьому З.Аласанія, за його словами, не підписує жодних документів.

"28 років тому НТКУ працювала з бюджетом меншим за 30 млн грн, державні регіональні телерадіокомпанії недофінансовані щонайменше на 30%. А зараз вимагають 1,5 млрд грн. На що? Там наразі організовано так званий фонд розвитку, і фірми, які на базі цього Громадського роблять програми, продають самі собі і виймають з бюджету ці гроші. І дуже тонко все зроблено, до основних гравців не докопаєшся", - розповів він.

В.Щербачов зазначив, що Львівська телерадіокомпанія є ключовою в Західній Україні, і її "взагалі не можна було чіпати". "Так, допоможіть технічно. Давно слід було оптимізувати кадровий склад, але ж це не реформа, а просто злочин – знедолити під час війни тисячі людей", - наголосив він.

Заслужений журналіст України, автор програми "Бастіони" Марина Тепленко (Вінниця) зазначила, що на п'ятому році війни на громадському телебаченні фактично закрито всі військові програми. "Хто сьогодні дивиться "Громадське". Раніше, наприклад, у Вінницькій області ми були примою, і нас дивилися і в сусідніх областях, то сьогодні навіть у Вінниці не дивляться, бо не той контент, не висвітлюють життя регіону. На сьогодні в регіоні, без перебільшення, "вбито "телерадіокомпанії", - заявила вона.

Заслужений журналіст України, колишній працівник Житомирської регіональної дирекції телерадіокомпанії Ніна Собкович зазначила, що протягом 10 років вела релігієзнавчу програму. "І в рік, коли ми говоримо про єдину помісну церкву, ця програма не пройшла пітчинг (презентація проекту з метою знаходження інвесторів), вона не потрібна ні у регіональному чи якому іншому висвітленні", - сказала вона.

Журналісти, які вимагають відставки З.Аласанії зазначають, що нинішні керівники НГТУ виписують собі надмірно високі премії.

"У вересні 2016 року зарплата понад 30 тис. грн була лише у двох осіб, а вже в листопаді 2017 року таких людей було 49. Це при тому, що в цей період у генерального директора регіональної компанії був оклад лише 8 тис. грн", - зазначила Н.Собкович.

Кандидат мистецтвознавства, заслужений журналіст України (Львів) Світлана Максименко наголосила, що оголошена реформа завершилася тим, що було знищено всі програми про мистецтво в Україні. "Львівська телекомпанія – це найбільша регіональна телерадіокомпанія. Нині в усій Україні уніфіковано теми, нічого регіонального у нас немає. А якщо йдуть новини зі Львова, то це або згорів будинок, або не вивозиться сміття, і це дуже підіграє інформаційній війні, яка йде з боку країни-агресора", - вважає вона.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів призначив З.Аласанію генеральним директором НТКУ 26 березня 2014 року.

1 листопада 2016 року він заявив про подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням через проблеми з бюджетом пісенного конкурсу "Євробачення-2017" і аналогічні труднощі з державним фінансуванням Громадського телебачення та значним психологічним навантаженням, зважаючи на тиск з боку громадськості та політиків.

10 квітня 2017 року Наглядова рада суспільного мовлення обрала З.Аласанію новим головою правління.

З.Аласанія – журналіст, засновник і директор інформаційного агентства "Медіапорт" (Харків).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА