16:35 31.10.2018

Фактична забезпеченість аграріїв міндобривами становить 65% - Інститут аграрної економіки

2 хв читати

Київ. 31 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Фактична забезпеченість сільгоспвиробників мінеральними добривами становить 65%, повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" НААН Віталій Саблук на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

За даними В.Саблука, в 2019 році кожен другий гектар сільгоспугідь може недоотримати добрива.

"За рахунок зміни структури посівних площ потреба в добривах зросла на 5%, до 375 тис. тонн, тоді як пропозиція скоротилася на 6% (на 22 тис. тонн), ще частина добрив перебуває у трейдерів як буферні запаси", - пояснив В.Саблук і додав, що це призведе до зниження валового збирання врожаю.

Як зазначив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, компенсувати недовнесені добрива під час осіннього посіву великою кількістю добрив навесні неможливо.

"Скільки не сип селітри навесні, не буде тієї якості пшениці, якщо не було фосфору та калію. Втрати врожаю однозначно будуть", - сказав Г.Новіков і додав, що оцінити рівень зниження врожайності можна буде навесні.

"Така ситуація, як зараз, виникає постійно. Як тільки зростають ціни на сільгосппродукцію, наприклад зросли ціни на пшеницю на 20%, то ціна на добрива зростає на 40%. Раніше ці "ножиці" були меншими", - додав заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета.

Водночас, на думку заступника міністра, держава не може надати дешевий газ для виробників добрив, як це пропонують асоціації, оскільки цей крок викличе нерозуміння в громадськості.

За даними Союзу хіміків України, заборона на ввезення міндобрив із Росії лише перерозподілила український імпорт, а не стимулювала національне виробництво - із шести хімпідприємств із виробництва міндобрив працюють лише два. Водночас організація відзначила накопичення добрив на складах виробників.

"Мінагропрод повідомив, що необхідно 200 тис. тонн добрив, щоб закінчити посівну. На складах підприємств Союзу хіміків лежить 180 тис. тонн добрив. Тобто якщо минулого року заводи стояли, добрив не було, то цього року заводи працюють, добрива є, але їх не купують", - наголосив радник президента Союзу хіміків України Ігор Гольченко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА