18:01 06.12.2018

Експертна спільнота ініціює створення широкої антивоєнної ініціативи на основі принципів ОБСЄ

2 хв читати

Київ. 6 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Українські експерти заявляють про створення ініціативи "Гельсінська група 2.0" і закликають до масового антивоєнного руху із залученням міжнародної спільноти та на основі стандартів і принципів ОБСЄ.

"Ми - на межі справжньої континентальної війни, причиною якої може бути військове зіткнення в будь-який день Росії і України. Керченський прецедент був своєрідною останньою краплею, він продемонстрував якісний перехід ситуації українсько-російських відносин після анексії Криму та тривалого гібридного військового конфлікту на Донбасі", - сказав директор інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв на прес-конференції в четвер в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що у разі повномасштабних військових дій відбудеться не лише обвалення політичних систем, але і для самих держав наслідки можуть бути катастрофічними, а переконаність політичних еліт країн, які можуть бути залучені в конфлікт, про те, що антивоєнний рух і гуманістичні ідеали можливі лише після військового конфлікту, "є злочинними".

У зв'язку з цим політолог висловив переконання, що антивоєнний рух має діяти на випередження.

"Антивоєнний рух неможливий лише в окремій країні. Тому "Гельсінська група 2.0"- це наша ініціатива не лише для однодумців в Україні ... але і в державах, які були і залишаються членами ОБСЄ", - повідомив він.

А.Єрмолаєв розповів про підготовку програмного звернення, в якому експерти виклали свою оцінку подій, своє бачення необхідності нових інструментів, пов'язаних з ефективною європейською політикою на основі можливостей ОБСЄ і тих зобов'язань, які взяли на себе країни-учасниці ОБСЄ.

"Вважаємо критично важливим вже в 2019 році ініціювати і довести до логічного завершення зустріч на вищому рівні країн-учасниць ОБСЄ щодо одного ключового питання: запобігання загрозі українсько-російської та континентальної війни", - заявив він.

За словами А. Єрмолаєва, це може стати початком глибокої реформи системи безпеки загалом.

Політолог наголосив, що такий тиск на національну державу можливий лише за умови створення цілої мережі "Гельсінських груп", тобто, створення великого антивоєнного руху.

Також, за словами А. Єрмолаєва, в програмі запропоновано низку заходів, які сприятимуть трансформації системи безпеки на континенті.

"Йдеться за великим рахунком про нове континентальне мислення ... про реабілітацію тієї гуманістичної доктрини прав, свобод людини, цінності людського життя, які були забуті ... Завдання нового антивоєнного руху, мережі Гельсінських груп, ідея "Гельсінкі 2.0", перш за все - гуманізувати питання безпеки, повернути в політику безпеки фундамент", - підсумував він.

Експерт аналітичної групи KievStratPro, кандидат філософських наук Андрій Бузаров в свою чергу додав: "Гельсінська група 2.0" закликає до того, щоб, перш за все, експертне співтовариство активізувалося... у напрацюванні тих чи інших ініціатив щодо стабілізації ситуації на євразійському континенті для недопущення її погіршення".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА