15:41 20.02.2019

Рейтингових кандидатів у президенти України запрошують 27 лютого на відкриті дискусії - громадські організації

3 хв читати

Київ. 20 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Представники низки громадських організацій запрошують кандидатів у президенти України на експертні дискусії, щоб обговорити їхні позиції щодо низки питань, які перебувають у компетенції глави держави, і тим самим допомогти виборцям проголосувати свідомо.

"Реанімаційний пакет реформ (РПР - ІФ), відчуваючи відповідальність перед президентськими виборами саме щодо сприяння свідомому вибору, 27 лютого запросив найрейтинговіших кандидатів для спілкування з громадянським суспільством, для експертного спілкування щодо того, що саме з громадського порядку денного, напрацьованого у РПР різними групами експертів з різних сфер...має намір підтримувати, а що ні та чому. Звичайно, в рамках своїх конституційних повноважень", - сказала член правління Центру політико-правових реформ, співголова Ради Реанімаційного Пакета Реформ Юлія Кириченко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

За її словами, майже всі програми кандидатів на посаду президента України містять обіцянки, які не може виконати глава держави, оскільки це виходить за рамки його компетенції. Експерт зазначила, що кандидати розраховують на погану обізнаність щодо Основного закону громадян.

Вона наголосила, що президент України є гарантом додержання Конституції, конституційних прав і свобод громадян. "У жодного кандидата в програмі я не побачила, як вони мають намір гарантувати Конституцію, і що це є метою їхньої діяльності...Я беру найрейтинговіших", - зазначила Ю.Кириченко.

У свою чергу керівник відділу в Інституті філософії НАН України Євген Бистрицький повідомив, що група представників громадянського суспільства, які створили громадську ініціативу Виборча рада UA, підготували низку запитань кандидатам стосовно визначених сфер.

"Виборча рада України хотіла би прояснити, хто з кандидатів відповідає на певні запитання, а хто ні. Тобто програми яких кандидатів найповніше відповідають на окреслені запитання... Щоб уявити виборцям картину, на кого вони можуть орієнтуватися у важливих для них питаннях", - сказав він.

За словами Є.Бистрицького, дев'ятьом найрейтинговішим кандидатам розіслали запитання, на які очікують відповіді, а також запрошення узяти участь у прямій дискусії.

"Ми б дуже хотіли в останній період (виборчої кампанії - ІФ) більше сконцентрувати увагу виборців на раціональному свідомому виборі, інакше Україна може потрапити в ситуацію, коли оберуть дуже неадекватну людину", - пояснив він.

Водночас голова правління "Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська пояснила, що кандидати в президенти переважно підійшли формально до написання своїх програм, які необхідні при реєстрації кандидатів Центральною виборчою комісією.

"Зараз є унікальне вікно можливостей, щоб вербалізувати, обговорити і розповісти з боку експертного середовища, неурядових організацій, що саме може бути пріоритетом п'ятирічної діяльності новообраного президента", - сказала вона.

Експерт засумнівалася в тому, що всі запрошені кандидати будуть готові провести глибоку дискусію. "Доки ми не зможемо переконати громадян не читати просто листівки, агітаційні ліфлети і переглядати короткі відеоролики, оцінювати кандидатів із позиції перспективи реалізації програмних завдань протягом п'яти років, якісного вибору не буде", - пояснила О.Айвазовська.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА