12:10 26.02.2019

Правозахисники передали до МКС докази використання російськими військовими цивільного населення під час захоплення об'єктів у Криму в 2014 році

2 хв читати

Київ. 26 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Правозахисники з Української Гельсінської спілки та Регіонального центру прав людини передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази щодо використання російськими військовими цивільного населення під час захоплення об'єктів на території Криму в 2014 році.

"Цей документ буде відправлено до Міжнародного кримінального суду 21 лютого 2019 року", - сказав юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок на прес-конференції на тему "За спинами жінок і дітей" про використання РФ цивільного населення як "живих щитів" під час окупації Криму.

За його словами, документ було підготовлено спільно з прокуратурою Автономної Республіки Крим.

Під час дослідження було встановлено, що сили РФ не лише навмисно переміщали цивільне населення до об'єктів Збройних сил України, а й перебували "за спинами" людей у момент блокування і захоплення цих об'єктів для того, щоб українські військові не могли використовувати зброю для захисту від нападу.

Правозахисники зазначають, що такий "живий щит" складався з чотирьох категорій громадян, серед яких кримчани з проросійськими та проукраїнськими поглядами, цивільні особи, яких перемістили з території Росії для участі в окупації півострова, а також представники козацтва так званої Кримської самооборони.

М.Тимочко додав, що у такий спосіб було захоплено мінімум 10 військових об'єктів.

За словами заступника прокурора АР Крим Ігоря Поночовного, такі дії можна кваліфікувати як окремий вид військових злочинів згідно зі статтею 8 Римського статуту МКС.

Зазначається, що заборону використовувати "живі щити" також закріплено в ст. 28 Четвертої Женевської конвенції, ст. 51 Додаткового протоколу до Женевської конвенції та норми 97 Міжнародного гуманітарного права.

Наразі прокуратура АРК здійснює досудове розслідування за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Крім того, заступник прокурора повідомив, що за останніх кілька років до МКС було передано шість інформаційних повідомлень про злочини в Криму.

"Дуже приємно, що в останньому звіті прокурора Міжнародного кримінального суду було підведено підсумок, оприлюднено всі ці інформаційні повідомлення... Тому можна говорити про якийсь проміжний результат, підведення підсумків прокурором. На мою думку, це свідчить про готовність прокурора МКС до діалогу про перехід від попереднього вивчення ситуації до початку безпосередньо попереднього розслідування", - додав І.Поночовний.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА