15:22 13.03.2019

ОПЗ не може запустити роботу через непідтвердження "Укртрансгазом" номінацій на газ

2 хв читати

Київ. 13 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ, Южне, Одеської обл.) не може відновити роботу через непідтвердження оператором газотранспортної системи (ГТС) АТ "Укртрансгаз" (УТГ) номінацій на газ для підприємства, заявив перший заступник в.о. голови правління ОПЗ Микола Щуриков на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За його словами, УТГ через негативний досвід співпраці з екс-давальцями газу для ОПЗ вимагає від чинної компанії-давальця - ТОВ "Енергетичний еквівалент" - максимально допустимий розмір фінзабезпечення. Його сума, розрахована виходячи з граничної потужності роботи підприємства, за якої ОПЗ споживає близько 2 млн куб. м природного газу на добу, становить 140 млн грн. До моменту включення основних потужностей завод планує працювати в режимі, за якому добове споживання газу не перевищуватиме 74 тис. куб. м.

М.Щуриков акцентував увагу на тому, що з технічних причин завод не може споживати більше 500 тис. куб. м газу на добу, проте УТГ не зважає на цей факт.

ОПЗ і "Енергетичний еквівалент" визнали суму, затребувану УГГ як фінансове забезпечення, необґрунтованою і не відповідною Кодексу ГТС, а також такою, що значно перевищує розмір забезпечення, розрахований, виходячи із запланованого добового споживання газу.

Компанії звернулися за підтримкою до Адміністрації президента, прем'єр-міністра, профільних міністрів, а також висловили сподівання на досягнення взаєморозуміння з УТГ щодо ситуації з номінаціями на газ для запобігання зриву посівного сезону в Україні.

Як повідомлялося, ОПЗ простоює з кінця квітня 2018 року. Його роботу було зупинено через порушення давальцем ТОВ "Всеукраїнська Енерго Компанія" договору з "Укртрансгазом".

ОПЗ називає роботу на давальницьких умовах єдиним можливим варіантом відновлення роботи в умовах провалу спроб приватизації і накопиченої заборгованості за газ перед НАК "Нафтогаз України", яка перевищує 1,5 млрд грн.

Фонд держмайна України наприкінці липня 2018 року відібрав очолюваний Pericles Global Advisory консорціум у складі White&Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital як інвестрадника для приватизації ОПЗ. Однак роботу радника заблоковано судовим розглядом, що ініціював учасник конкурсу, який програв.

Наприкінці лютого глава Одеської облдержадміністрації Максим Степанов заявив, що ОПЗ можуть передати в управління або оренду НАК "Нафтогаз України" або "Аграрному фонду", що сприятиме запуску заводу в короткі терміни та його подальшій безперебійній роботі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА