15:31 19.03.2019

НКРЕКП завершила перші перевірки облгазів, компанії готують заперечення

3 хв читати

Київ. 19 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАІНА - Оператори газорозподільних мереж (ГРМ), стосовно яких Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), завершила перевірки в частині приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов, зокрема "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Київоблгаз", готують заперечення на відповідні акти регулятора, повідомили представники обл/міськгазів під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Акт НКРЕКП підписано з запереченнями, й наші заперечення на всі ті запитання, які порушила Нацкомісія, буде подано відповідно до законодавства протягом п'яти днів, надані комісії до 21 березня", - сказав технічний директор ПАТ "Вінницягаз" Володимир Білаш.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо приведення обсягів газу до стандартних умов, а також причини, через які виникла необхідність застосування цієї методики безпосередньо при виставленні рахунків споживачам, оператори ГРС заявили, що нинішні тарифи на розподіл газу були затверджені ще у 2016 році й відтоді не переглядалися. Відповідно до цього наразі ціна газу, що купується для виробничо-технологічних втрат (ВТВ), передбачена в тарифі, майже вдвічі нижчому за ринкову ціну - 5 тис. 700 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Глава Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов, у свою чергу, зазначив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості, затверджуючи у 2016 році наказ (№847) про встановлення для операторів ГРС обсягів ВТВ, не врахував при розрахунках методику приведення газу до стандартних умов. У зв'язку з цим твердження, що оператори ГРС фактично отримують подвійну плату від споживача, не відповідає дійсності, заявив Д.Сенектутов.

Згідно з даними на сайті НКРЕКП, проекти постанови регулятора про порушення обл/міськгазами ліцензійних умов (зокрема, невиконання рішень регулятора про заборону приводити обсяги спожитого газу до стандартних умов) і накладення на них штрафу планується розглянути на засіданні НКРЕКП 22 березня.

Як повідомлялося, НКРЕКП прийняла рішення про проведення позапланових перевірок деяких операторів газорозподільних мереж (ГРМ) щодо приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

Раніше, 23 листопада 2018 року комісія ухвалила низку рішень, якими заборонила операторам ГРС здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов. Однак облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування. Через це на початку січня 2019 року комісія звернулася до Державної регуляторної службі з запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки. Відповідний дозвіл було отримано в другій половині лютого.

Стандартні умови - умови, за яких здійснюється транспортування і відпуск операторами ГРМ газу - температура повітря +20 за Цельсієм і абсолютний тиск у 760 мм ртутного стовпа. При цьому фактична температура й тиск, за яких враховують газ лічильники побутових споживачів, майже завжди відрізняються від стандартних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА