14:22 15.04.2019

Екс-голова "Укрспецекспорту" Бондарчук заявив про плани повернутися в Україну

3 хв читати

Київ. 15 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екс-голова держкомпанії "Укрспецекспорт" (2005-2010 рр.), екс-голова політради партії "Наша Україна" (2010-2013 рр.) Сергій Бондарчук, який отримав у 2018 році політичний притулок у Великій Британії, заявляє про намір повернутися в Україну і взяти участь у реформі української спецслужби, покликаній забезпечити протидію новим довгостроковим викликам українській державності.

"Я обов'язково повернуся в Україну, і саме в Службу безпеки України... тому що вважаю, що Українська держава не може будуватися без справжньої української спецслужби", - заявив С.Бондарчук через скайп-зв’язок із Лондона під час презентації в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок книжки української журналістки Галини Плачинди "Зрада VS перемога".

"У нас протягом 20-30 років будуть виклики, які ми ще не розуміємо: в якому серйозному просторі нам доведеться жити", - додав він.

За словами С.Бондарчука, він був змушений виїхати до Великої Британії в непростий для України період з огляду на відкрите стосовно нього "полювання" з боку "політичних еліт", а також діючого керівництва країни, що "захотіло займатися неконституційними речами".

Він не уточнив суті конфлікту, що спричинив необхідність його виїзду з країни, а також обставин, що вплинули на надання йому статусу політичного біженця.

Як повідомлялося, в січні 2015 року Головна військова прокуратура Генпрокуратури України оголосила про підозру екс-голові держкомпанії "Укрспецекспорт" С.Бондарчуку в заволодінні $7,5 млн коштів держкомпанії. За рішенням уряду, з 2011 року "Укрспецекспорт" входить до держконцерну "Укроборонпром".

С.Бондарчуку було оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 (заволодіння шляхом зловживання службовим становищем чужим майном, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Згідно з інформацією українських ЗМІ, за версією слідства, на посаді голови "Укрспецекспорту" С.Бондарчук змінив укладені раніше військові контракти, ввівши в них посередників і зменшивши тим самим доходи держави на $7,5 млн. Цю суму держкомпанія перерахувала за надання консультаційних послуг компаніям Aeropartner LLР та Aeropartner LLС, які по факту ці послуги не надавали.

У лютому 2015 року МВС України оголосило екс-голову "Укрспецекспорту" в розшук, в червні того самого року на сайті Інтерполу з'явилася інформація про міжнародний розшук С.Бондарчука "за привласнення або розтрату майна в особливо великих розмірах". У березні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив про арешт С.Бондарчука в Лондоні. Водночас, за даними Генпрокуратури України, у зв'язку з поданим екс-головою "Укрспецекспорту" проханням про надання йому політичного притулку у Великій Британії Високий суд Лондона відклав розгляд запиту правоохоронних органів України про його екстрадицію до розгляду запиту про політичний притулок. У липні 2018 року в керівництві ГПУ повідомили про надання С.Бондарчуку політичного притулку у Великій Британії, "незважаючи на зусилля українських і британських прокурорів".

С.Бондарчук очолював "Укрспецекспорт" із березня 2005 року по червень 2010 року, за цей час були укладено найбільші в історії ВТС України збройові контракти, зокрема з КНР, Індією, Таїландом, Іраком. Президент Віктор Ющенко в лютому 2010 року указом присвоїв С.Бондарчуку звання "Герой України" за визначні особисті заслуги перед державою в розвитку військово-технічного співробітництва. З вересня 2010 року - член партії "Наша Україна", потім - голова політради партії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА