12:38 17.05.2019

Правозахисники надали звіт про переслідування активістів у Криму, звернулися до міжнародної спільноти та прокурора МКС

2 хв читати

Київ. 17 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Правозахисники представили звіт про цілеспрямоване переслідування громадянського активізму в анексованому Росією Криму.

"З 2014 року на території окупованого півострова переслідуються дві основні групи осіб – це "політичні" українці та представники кримськотатарського народу. Їх переслідують за різними категоріями, ці переслідування пов'язані з порушенням прав людини, з насильницькими викраденнями людей, з обшуками й подальшими арештами, з довільними затриманнями", - розповіла голова правління громадської організації "КримСОС" Таміла Ташева на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За її словами, в останні півтора року проти активістів руху "Кримська солідарність", активістів кримськотатарського національного руху або меджлісу "використовується цілий арсенал інструментів переслідування".

Звіт "Боротися з тероризмом або тероризувати активізм" було створено після спільної моніторингової місії в Криму для збору інформації про рейд обшуків і затримань на півострові 27 березня 2019 року, внаслідок яких було затримано 23 кримськотатарських активістів. Наголошено, що це була наймасштабніша акція силовиків на окупованому півострові.

Зокрема, у звіті зазначено, що 27 березня 2019 року близько 6 ранку російські силовики розпочали масштабну скоординовану операцію на всьому кримському півострові. Так, десятки озброєних осіб у масках вибивали двері та заходили в приміщення, цілі поселення були оточені, а загарбницькі обшуки проводилися в приміщеннях "підозрюваних", їхніх родичів і сусідів.

У звіті ці обшуки, арешти й затримання 23 кримських татар прирівнюються до численних порушень Європейської конвенції з прав людини.

"Заарештовані очевидно стали суб'єктами рейду через власну етнічну та релігійну приналежність, що порушує свободу віросповідання (ст. 9) і заборону дискримінації (ст. 14)", - наголосили автори звіту.

У зв'язку з інцидентом ГО "КримСОС", організація "Міжнародне партнерство з прав людини" (International Partnership for Human Rights) і ГО Truth Hounds організували моніторингову місію до Криму через тиждень після рейдів. Результатом зібраних матеріалів, свідчень і правового аналізу було створення відповідного звіту.

У документі подано докладну інформацію про рейди, контекст подій, правовий аналіз скоєних злочинів, а також рекомендації міжнародній спільноті та прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС).

Зокрема, міжнародній спільноті пропонується продовжувати впровадження санкцій проти осіб та організацій, відповідальних за порушення прав людини в Криму, а також закликати Росію звільнити кримських політв'язнів.

Щодо прокурора МКС, то його закликають внести викладені факти й арешти до компетенції попереднього розгляду та якнайшвидше вимагати повного розслідування.

Автори звіту також закликають російського уповноваженого з прав людини розслідувати порушення прав людини, викладені в цьому звіті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА