21:38 24.07.2019

Дії прокуратури України при екстрадиційних перевірках за запитом Москви суперечать позиції про політичне переслідування українців в РФ - правозахисники

2 хв читати

Київ. 24 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Прокуратура України проводить екстрадиційні перевірки на запит Російської Федерації щодо окремих мігрантів у кримінальних справах, у рамках аналогічних яким у Росії засуджують українців, що Київ розцінює як політичні переслідування, зазначають правозахисники.

"Мене турбує, що в Україні немає єдиної позиції з цього питання. З одного боку Україна заявляє, що Російська Федерація як держава-агресор переслідує наших співгромадян на території окупованого Криму, де їх обвинувачують в участі в терористичній діяльності, наприклад, тих же "Хізб ут -Тахрір"", - сказав адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Прайм Юріс" Андрій Лещенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Але при цьому, якщо це громадяни Російської Федерації, які змушені були тікати на територію України, то для Генеральної прокуратури, Державної міграційної служби це - злочинці, особливо небезпечні терористи", - додав він.

За словами Лещенка, він захищає інтереси двох громадян РФ, яких на батьківщині обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", а Генеральна прокуратура України протягом двох років за запитом Росії проводить щодо них екстрадиційні перевірки, незважаючи на те, що переслідування громадян України в Криму з боку РФ за аналогічними обвинуваченнями розглядаються Києвом і українськими правоохоронними органами як переслідування за національною та релігійною ознакою.

Адвокат наголошує, що в Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена, в діяльності цієї організації немає ознак насильства.

Крім того, Лещенко зазначив, що РФ використовує міжнародну мережу Інтерпол для політичних переслідувань невгодних громадян.

Він також звернув увагу на те, що Росія і Узбекистан при цьому використовують неправдиві, підроблені документи.

Зі свого боку, представник громадської організації "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров зазначив, що українська прокуратура при подачі клопотань про застосування екстрадиційного арешту допускає велику кількість порушень законодавства України і Європейської конвенції про видачу правопорушників.

Разом з тим правозахисники наголошують, що в судових матеріалах і в матеріалах екстрадиційних перевірок найчастіше містяться підроблені документи, а також документи, не оформлені відповідно до законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА