13:11 08.10.2019

Проти відкриття ринку землі виступають 73% українців - соцопитування "Рейтинг"

3 хв читати

Київ. 8 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Введення продажу землі сільськогосподарського призначення, згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", підтримують 19% опитаних, 73% - проти цієї ініціативи, 8% - не визначилися.

Згідно з оприлюдненим прес-релізом "Рейтингу", відносно високий рівень підтримки ринку землі спостерігається серед молодих і заможніших респондентів, а також власників паю, які його самостійно обробляють. Але навіть у названих категоріях кількість противників цієї ініціативи становить не менше ніж 60%.

"Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують ще менше - лише 13%. Проти цього - 81% опитаних. Незважаючи на те, що серед наймолодших та більш заможніших кожен п'ятий не проти дозволити іноземцям купувати землю в Україні, три четверті представників цих категорій виступають однозначно проти цієї ініціативи", - йдеться в прес-релізі.

У "Рейтингу" зазначають, що 74% опитаних вважають, що рішення про введення продажу земель сільгосппризначення в Україні необхідно ухвалювати на всеукраїнському референдумі, 17% мають протилежну думку.

Як зазначено в результатах дослідження, 58% вважають, що землі с/г призначення мають бути в держвласності, за зразком Канади чи Ізраїлю, 22% - не проти запровадження такої моделі ринку землі, як в Італії, де орні землі можна продавати, купувати, 20% респондентів не змогли обрати серед цих прикладів земельного ринку.

За результатами опитувань із 2012 року кількість українців, які підтримують ринок землі, поступово зростає - з 9% у 2012 році до 20% у червні 2019 року - і лише трохи знизилася до 19% у вересні 2019 року. При цьому з листопада 2018 року збільшилася і кількість противників ринку землі з 66% до 73% у вересні 2019 року.

"За домінування державної власності на землю виступають частіше старші та бідніші опитані, і ті, у кого немає паїв, за іншу модель - молодші, заможніші та власники паїв, які їх самостійно обробляють. Водночас навіть серед названих останніх категорій не менше ніж половина виступають за канадську чи ізраїльську моделі земельного ринку", - зазначив заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Головними перевагами запровадження продажу землі опитані найчастіше називали такі: власники землі зможуть розпоряджатися нею на власний розсуд (26%); це сприятиме створенню нових робочих місць на селі (18%); продаж землі сприятиме інвестиціям в Україну (14%); це дасть змогу отримати справедливу ринкову ціну на землю (13%); це дасть змогу фермерам брати кредити під заставу землі (13%). 35% опитаних не бачать жодних переваг у знятті мораторію на продаж орних земель.

Головними ризиками від запровадження продажу земель найчастіше респонденти називали можливе скуповування землі іноземцями (41%); те, що власники паїв можуть бути обмануті під час продажу (31%); те, що введення ринку землі є небезпечним через недосконалість чинного законодавства (31%); скуповування землі олігархами (23%). 17% вважають, що вільний продаж землі не можна запроваджувати в умовах війни, 16% бачать загрозу знищення дрібного та середнього бізнесу на селі, по 13% вважають, що втілення цієї ініціативи призведе до прискорення вимирання сіл або позбавлення селян стабільного доходу від надання паїв в оренду. Лише 5% не бачать жодних ризиків від запровадження вільного ринку.

Мисів зазначив, що "про загрози щодо продажу землі іноземцям, обман власників паїв і недосконалість чинного законодавства найчастіше говорили власники паїв, які їх особисто обробляють".

Опитування проведено методом face-to-face (особисте формалізоване інтерв'ю). Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Терміни проведення дослідження: 28 вересня - 1 жовтня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА