18:01 08.10.2019

Агрокомпанія "Ніка" звинувачує ДБР у безпідставному арешті рахунків сотень компаній

3 хв читати

Київ. 8 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Державне бюро розслідувань (ДБР) за допомогою Печерського суду створило схему арешту рахунків сотень юридичних осіб у рамках однієї кримінальної справи, причетність до якої цих компаній сумнівна або зовсім відсутня, стверджує адвокат потерпілого від таких дій ТОВ "АПК "Ніка" Любомир Дроздовський.

"Такі рішення про арешт є яскравим прикладом свавілля і незаконного втручання в законну господарську діяльність товариств з єдиною, на мою думку, метою - створення передумов для одержання неправомірної вигоди", - заявив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Дроздовський наголосив, що компанії вдалося довести свою правоту в апеляційному суді й домогтися скасування арешту рахунків.

Адвокат повідомив, що в червні 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду задовольнив клопотання прокурора ДБР про накладення арешту на кошти на поточних рахунках і кошти в системі електронного адміністрування ПДВ, що належать АПК "Ніка", ТОВ "Торговий дім "КЗК", "Торенд", "ХХ Століття", "Лідерресурс", "АПК-Моя родина" та "Кіровоградська зерноторгова компанія".

За словами представника "Ніка", слідчий не зміг пояснити причину арешту, й компанії вдалося домогтися зняття арешту цим самим судом 6 серпня, однак 9 серпня прокурор ДБР подав повторне клопотання, і 18 серпня суд наклав повторний арешт. Після цього компанія звернулася до суду апеляційної інстанції, який 30 вересня та 1 жовтня скасував ці постанови вдруге.

Згідно з інформацією в базі судових рішень, раніше в апеляційній інстанції домогтися скасування арешту рахунків змогли також компанії "Фіш Рітейл" та "Єдина система".

За даними Дроздовського, станом на вечір 7 жовтня в рамках цієї кримінальної справи було винесено 701 постанову про арешт коштів чи власності різних суб'єктів підприємницької діяльності.

"Фігурантами справи є понад 550 юридичних осіб. Очевидно, що це є аномальним явищем і свідчить про те, що прокурори просто використовують слідчих суддів Печерського районного суду Києва для накладення необґрунтованих і незаконних арештів", - зазначив Дроздовський.

Він також повідомив, що з моменту накладення першого арешту в червні з жодною з компаній, які він представляє, не проводилися жодні слідчі дії і не направлялися запити про інформацію в банках.

"Тобто накладається арешт, а потім прокуратура і ДБР просто сидять і чекають. А в цей час з'являються певні особи з пропозиціями за певну винагороду "вирішити" питання. Як кажуть, за "відкат", - заявив адвокат.

Власниця ТОВ "АПК "Ніка" Лариса Онул наголосила, що компанія ніколи не мала справ з державним бюджетом, не брала участі в тендерах, не виконувала держзамовлення. За її словами, за майже чотири місяці арешту рахунків було припинено виплату зарплат, робота компанії була суттєво обмежена, а її репутація сильно постраждала.

Присутній на прес-конференції народний депутат, член комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький із фракції "Слуга народу" нагадав, що в підслідності ДБР перебувають високопосадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто скоїв військові злочини. "Але на практиці ми бачимо сьогодні, що відбувається навпаки", - констатував він і закликав підприємців оскаржити такі дії правоохоронців у суді за прикладом АПК "Ніка".

"За конкретним кримінальним провадженням, яке сьогодні озвучив адвокат, думаю, потрібно підготувати депутатський запит на керівника ДБР, щоб він роз'яснив, що це за практика така в них", - додав депутат.

ТОВ "Агропромислова компанія "Ніка" створили в 1993 році Микола Онул і його дружина Лариса. Виручка за 2018 рік становила 41,88 млн грн, чистий прибуток - 14,04 млн грн. Основною сферою діяльності є вирощування зернових і технічних культур.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА