14:15 15.10.2019

В окупованому Криму нині є політв'язнями 87 українських активістів - КримSOS

2 хв читати

Київ. 15 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Станом на жовтень 2019 року в окупованому Росією Криму 87 осіб - українських і кримськотатарських активістів - позбавлені волі в рамках політичного або релігійного переслідування, повідомила координатор правозахисної організації "Крим SOS" Таміла Ташева.

"Кримських татар, кримських мусульман, які проходять за цими справами, 63 людини. Загалом, якщо ми говоримо про українських заручників, то там 87 осіб. Не так давно було 86, але минулого тижня було затримано українського активіста Олега Приходька. Він перебуває в слідчому ізоляторі", - розповіла Ташева на прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За її словами, окупаційна влада використовує кримінальне законодавство РФ для переслідування людей за національною, релігійною ознакою, а також для етнічної дискримінації і тиску на активістське середовище на півострові.

Ташева зазначила, що всі списки заарештованих у Криму громадян України було передано в Офіс президента України.

"Щодо кожного політв'язня було розписано, якщо у когось були хронічні захворювання. Списки передавалися як попередньому президенту, так і новообраному - Володимиру Зеленському. Це консолідовані списки громадських організацій. Це постійна робота і комунікація з ОПУ", - пояснила правозахисниця.

Так, мати політв'язня - фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Тимура Ібрагімова Ніяра розповіла, що її сина і Сервера Мустафаєва етапували до СІЗО Краснодара.

"Нині наших дітей етапували з Криму до Ростова-на-Дону. Шестеро людей перебувають у Ростові, ще двоє - в Краснодарі. Спочатку їх етапують до Краснодара, а після цього - до Ростова. Їх перевозять групами. Наших дітей повезуть після 20 жовтня. Оскільки наших дітей обвинувачують у тероризмі, то всі вони сидять у спецблоках, карцерах, ШІЗО (штрафний ізолятор - ІФ)", - розповіла мати політв'язня.

Коментуючи можливе звільнення політв'язнів, Ташева відзначила важливість того, щоб українська влада ні про кого не забувала і розповіла: "Наскільки нам відомо, найближчий обмін, який планується, стосується полонених на сході (України - ІФ). Наступним буде обмін полонених, які перебувають на території Росії та окупованого півострова".

У свою чергу дружина іншого політв'язня громадянина України Сейрана Салієва Муміне зазначила, що влада України не зв'язувалися з сім'ями заарештованих або засуджених активістів у контексті майбутнього обміну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА