12:19 20.11.2019

Асоціація сонячної енергетики не підтримує ідеї реструктуризації "зелених" тарифів для СЕС

2 хв читати

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Реструктуризація "зеленого" тарифу на виробництво електроенергії, генерованої сонячними електростанціями (СЕС), є недоцільною для галузі, заявив виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики (АСЕУ) Артем Семенишин на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві у вівторок.

"Якщо з 1 січня (2020 року - ІФ) для наступних проектів щодо сонця "зелений" тариф знижується, згідно із законом, на 25%, то пропозиція додатково знижувати його ще на 25% (загалом на 50%) переходить межу економічної доцільності", - сказав він.

При цьому Семенишин додав, що такі зміни викличуть занепокоєння інвесторів та негативно позначаться на інвестиційному кліматі країни. Крім того, в учасників ринку наразі немає чіткого розуміння планів уряду щодо регулювання галузі, що не дає змоги ні українським, ні іноземним компаніям планувати бізнес-проекти.

У свою чергу директор з розвитку бізнесу KNESS Group Євген Дідіченко висловив думку, що обговорювана нині реструктуризація "зеленого" тарифу як захід зі стабілізації ситуації на ринку не дасть належного ефекту.

"Якщо 50% усіх станцій підуть на зниження тарифу на 20%, це додасть у балансі "Гарантованого покупця" 3 млрд грн. При тому що нині у нас небаланс (дефіцит ГарПо - ІФ) 16 млрд грн, а галузь оперує 300 млрд грн. Тобто, це настільки мізерна цифра і настільки тяжкі наслідки, що воно того не варте", - сказав він.

Дідіченко також акцентував увагу на тому, що нинішня модель ринку електричної енергії не відповідає принципам, визначеним законодавством.

"Проблему треба вирішувати не латанням дір - треба дивитися ширше. Єдине правильне рішення - організація вільного ринку", - сказав він і нагадав, що, зокрема, йдеться про скасування цінових обмежень, вихід на ринок НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго".

"Попередні розрахунки засвідчують, що "Енергоатом" при виході в ринок отримає додаткові 80 млрд грн на рік. Ще додатково отримає 10 млрд грн "Укргідроенерго". Усі ці ресурси держава могла б спрямувати на субсидування населення, на відновлювані джерела енергії (у нинішній моделі для станцій, які вже побудовані). Держава також мала б ресурс для посилення конкурентоспроможності державних теплових станцій", - вважає Дідіченко.

Як додав Семенишин, асоціація підготувала проект меморандуму про взаєморозуміння з урядом. У ньому буде визначено прийнятні для українського бізнесу механізми подальшого стимулювання розвитку сонячної енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА