13:03 20.11.2019

Нардепи вимагають від Зеленського і Трампа розслідувати факти українсько-американської корупції на $7,4 млрд

3 хв читати
Нардепи вимагають від Зеленського і Трампа розслідувати факти українсько-американської корупції на $7,4 млрд

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народні депутати України вимагають від президентів України та США Володимира Зеленського та Дональда Трампа розслідувати факти легалізації $7,4 млрд "сім'єю" українського екс-президента Віктора Януковича через американський інвестфонд Franklin Templeton Investments, близький до Демпартії США.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу народний депутат Андрій Деркач зазначив, що депутати отримали від журналістів-розслідувачів нові матеріали з розслідування міжнародної корупції та участі в ній українських посадових осіб.

"Минулого тижня, 14 листопада, непомітно для ЗМІ, ГПУ оголосила нову підозру скандально відомому власнику "Бурісми", екс-міністру екології Злочевському. Згідно з підозрою, "сім'ї" Януковича інкримінують, зокрема, легалізацію (відмивання) доходу, отриманого злочинним шляхом, через проведення інвестиційним фондом Franklin Templeton Investments операцій купівлі облігацій зовнішньої державної позики загальною вартістю 7,4 млрд доларів США", - сказав Деркач.

Він наголосив, що, за даними слідства, це були гроші, злочинно отримані "сім'єю" Януковича та вкладені в купівлю боргових зобов'язань України у 2013-2014 роках.

"Януковичі, за даними слідчих, добули злочинним шляхом 7,4 млрд доларів і відмили їх через інвестфонд, близький до деяких представників Демократичної партії США, у вигляді облігацій зовнішньої державної позики", - сказав, у свою чергу, нардеп Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу").

Деркач повідомив, що зв'язок Franklin Templeton Investments із Демократичною партією засвідчують декілька фактів.

"Син засновника Templeton'а - Джон Темплтон молодший (John Templeton Jr.) був одним із великих донорів виборчої кампанії президента Обами. Ще один персонаж, що має стосунок до фонду, - Томас Донілон (Thomas Donilon). Керуючий BlackRock Investment Institute, акціонера Franklin Templeton Investments, що має найбільшу частку у фонді. Примітно, що раніше він був радником Обами з національної безпеки", - поінформував Деркач.

Нардеп заявив, що президенти України та США мають об'єднати зусилля двох країн щодо встановлення фактів корупції та відмивання грошей за участю громадян двох країн.

"Президент Зеленський має зняти слухавку, набрати Трампа, попросити допомоги та взаємодії в боротьбі з корупцією та летіти до Вашингтона. Питання боротьби з міжнародною корупцією в Україні за участю громадян, бізнесменів і чиновників США має стати ключовим під час зустрічі двох президентів", - зазначив Деркач.

За підсумками зустрічі, на його думку, необхідно вибудувати взаємодію українських слідчих органів і Мін'юсту США для отримання інформації про організаторів випуску облігацій, клієнтів і бенефіціарів інвестфондів щодо кожної купівлі, допитати посадових осіб фондів тощо.

Як повідомлялося, 9 жовтня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на перебіг подій в Україні та США.

Згідно з його даними, працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від працівниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Народний депутат також оприлюднив суми грошей, які було перераховано представникам Burisma Group, зокрема і Гантеру Байдену. Згідно з документами, загалом на користь Гантера Байдена, Александра Квасневського, Алана Аптера та Девона Арчера Burisma виплатила щонайменше $16,5 млн.

За словами Деркача, на той момент генпрокурор Віктор Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника у рамках кримінального провадження щодо Burisma, але постійно отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала неприкрите роздратування Джо Байдена, і його п'ятий за два роки візит до Києва, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений вирішенню питання відставки Віктора Шокіна через справи Злочевського та Burisma.

Як повідомив Деркач, "предметом тиску став $1 млрд кредитної гарантії, який США мали надати Україні: "Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в раді міжнародних відносин США в січні 2018 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА