16:23 18.02.2020

Екологічна громадськість вимагає від уряду поділу Міністерства енергетики та захисту довкілля

3 хв читати

Київ. 18 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міністерство енергетики та захисту довкілля необхідно розділити, створивши Міністерство екологічної політики та сталого розвитку, вважає голова ГО "Всеукраїнська екологічна ліга" Тетяна Тимочко.

"Об'єднання екологічного міністерства з енергетичним, підприємства зі сфери управління якого найбільше забруднюють довкілля, одразу заклало конфлікт інтересів і створило базу для зловживань", - наголосила Тимочко під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За її словами, після об'єднання у вересні минулого року Міністерства екології та природних ресурсів із Міністерством енергетики та вугільної промисловості питанням екології приділяється дуже мало уваги.

"Лише 10% працівників об'єднаного міністерства за своїми функціональними обов'язками займаються збереженням живої природи", - зазначив експерт.

При цьому вона звернула увагу на те, що за час, який минув після об'єднання, більшість із майже трьох десятків директив з екологічних зобов'язань перед Європейським Союзом міністерство не розглядало, як і не було запропоновано жодного проекту законодавчого акта щодо збереження довкілля.

На думку Тимочко, тривожним є і те, що у звіті уряду про свою діяльність, поданому на розгляд парламенту, в блоці Мінекоенерго тільки шість із 28 сторінок стосуються питань екології, решта - енергетики.

"Діяльність міністерства в напрямі захисту навколишнього середовища паралізована", - констатувала Тимочко.

Глава екологічної ліги наголосила на необхідності прийняття проекту реформування природоохоронної галузі, розробленого екологічною громадськістю.

"Цей проект розроблений ще у 2014 році й передається кожному новому міністру, прем'єр-міністру та президенту. Але природоохоронна сфера не реформується взагалі. Хоча питання її реформування стоїть дуже гостро. В основу реформування необхідно закласти поділ функцій у всіх держорганах, які представлені в галузі", - вважає Тимочко.

Водночас, на думку іншого учасника прес-конференції, голови Національної екологічної ради України Олександра Чистякова, екологічна обстановка в країні катастрофічна, й Україна наразі посідає 4-те місце у світі за смертністю від поганої екології.

За його даними, наприклад, лише третина стоків, які потрапили минулого року у водойми України, були очищені.

"З огляду на рівень забрудненості водойм Світовий банк поставив Україну на 125-те місце у світі за кількістю прісної води на душу населення", - навів дані Чистяков.

При цьому він розкритикував накладення мораторію на екологічні перевірки бізнесу, що сприяє, як він вважає, забрудненню води промисловими стоками та появі несанкціонованих звалищ сміття.

"На території України вже 35 тисяч незаконних звалищ, що займають площу понад 14 тис. кв. км. Це більше, ніж Закарпатська область", - наголосив експерт.

Голова громадської ради при Держекоінспекції Михайло Захарченко, який брав участь у прес-конференції, зі свого боку звернув увагу на неприпустимість того, що в Держекоінспекції вже кілька місяців за результатами конкурсу не призначено керівника.

"Держекоінспекція вже понад чотири місяці не забезпечує виконання своїх функцій, на конкурсі було відібрано п'ятьох кандидатів на посаду глави інспекції, але досі нікого не призначено", - підсумував Захарченко.

Внесений до Книги рекордів Гіннеса плавець-рекордсмен проекту "#ВплавДніпро" Михайло Романишин, який проплив 985 км українською частиною Дніпра від кордону з Білоруссю до Чорного моря, щоб, зокрема, звернути увагу на стан вод Дніпра, вважає, що питання забруднення цієї річки потребує дуже швидких і компетентних рішень, інакше наслідки будуть катастрофічними.

Крім того, учасники прес-конференції розкритикували проект Е-40 (проект створення судноплавної траси завдовжки понад 2000 км на Віслі, Прип'яті та Дніпрі, щоб з'єднати Балтійське та Чорне море - ІФ), а також те, що Мінекоенерго не виступило проти реалізації урядом цих планів. На думку Чистякова, днопоглиблення Прип'яті підніме великі обсяги радіоактивних речовин, похованих під 60-80-сантиметровим шаром мулу, і призведе до серйозних забруднень.

Тетяна Тимочко також звернула увагу на те, що Мінекоенерго не здійснює моніторинг впливу воєнних дій на стан довкілля на Донбасі та не заявляє ніякої позиції щодо затоплення закритих шахт на не підконтрольних Україні територіях і наслідків цього для стану підземних вод країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА