18:15 26.05.2020

Непарламентські партії та громадськість виступили з вимогою до президента створити умови для політичних об’єднань

6 хв читати

Непарламентські партії “Сила Людей”, “ДемАльянс”, Громадянський Рух "ХВИЛЯ", “Патріотична партія України”, “Національна платформа”, “Європейська партія України”, “РЕСПУБЛІКА”, “Правий Сектор”, “Україна Соборна” та “Лібертаріанська партія 5.10” виступили з вимогою до Президента України та гаранта Конституції Володимира Зеленського подати до Верховної Ради законопроект як невідкладний про можливість створення політичних союзів на місцеві вибори в жовтні 2020 року.

Загалом заяву підписали 10 партій, 8 політичних експертів та 14 громадських організацій.

“Влада відірвалася від народу та веде країну в президентську монархію. Щоб протистояти цьому процесу, Сила Людей буде і надалі виступати за об'єднання всіх альтернативних сил, малих партій, непарламентських партій. Ми вимагаємо від парламенту і президента - створити можливість об'єднатися, дайте нам таку юридичну можливість”, - наголосив представник ПП “Сила Людей” Євген Лебедєв під час онлайн-конференції в  ІА “Інтерфакс-Україна”.

Водночас Віталій Кулик, голова Центру досліджень проблем громадянського суспільства, зуважив, що це можливість  для політсил укрупнюватися.

“Ми маємо виховувати у політичних гравців здатність домовлятися. Політичні блоки мають бути виборчими  і постелекторальними. Крупні гравці, партії, які вже у Верховній Раді, будуть герметизувати політику, не давати людям потрапити до влади, блокувати соціальні ліфти та спиняти появу альтернативи. Ми ж вважаємо, що треба дати можливість новим політсилам зростати”, - зауважив Віталій Кулик.

Водночас Віктор Таран зазначив, що на сьогодні реформа політичних партій та політичної системи - важлива мета для Центру “Ейдос” і для Реанімаційного Пакету Реформ.

“Реформа назріла давно. Політичні сили у владі зацікавлені у консервації системи. Ми ж за максимально прозорий процес соціальних ліфтів, його треба зробити інклюзивним - максимально включати людей у політичні процеси. Підвищення виборчого бар’єру, підвищення застави, унеможливлення політичних блоків - це рух до авторитаризму. Існування політичних блоків - це поширена міжнародна практика і це інструмент    подолання загроз авторитаризму”, - сказав Віктор Таран.

Представник ПП “ДемАльянс Ольга Гвоздік додала, що на сьогодні умови законодавства роблять неолігархічні демократичні сили неконкурентноспроможними.

“Ми говоримо про політсили, які реально фінансуються людьми - внесками по 100-200 гривень щомісячно. Водночас навіть місцева політика є зараз надзвичайно дорогою. У Чехії, Словаччині, наприклад, шоковані нашими виборчими заставами. Це призводить до того, що люди, які борються за парки, зручні транспортні розв’язки, за комфортні міста, не можуть виграти на місцевих виборах. Влада дістається “місцевим князькам”, - наголосила Ольга Гвоздік.

Лідер партії “Національна платформа”, яка зараз перебуває в процесі реєстрації, Катерина Одарченко описала ключові переваги політичних блоків на сьогоднішній день: “У виборчих блоках є кілька переваг для виборців: партії зі спільними цінностями спілкуються, можуть об’єднатися ідеологічно. У Німеччині так забезпечили стабільну економічну ситуацію. Другий момент - об’єднання регіональних партій з центральними. Це також і об’єднання ресурсів. І найголовніше, це дозволить проводити фахову політику - це спосіб об’єднатися фахівцям, наприклад, з оборони з іншими чудовими спеціалістами з податкової політики, але з різних партій. Логічно поєднати цих людей для вирішення питання кадрового голоду”.

Громадянський Рух “Хвиля” вже має досвід об’єднання зусиль з “Громадянською позицією”. Представник партії Хвиля Наталія Новак: “Ми вже розуміємо як ми хочемо бачити подальшу співпрацю. Бо сьогодні політичне поле у Верховній Раді не відповідає баченню виборців. Ми повинні мати альтернативу за кого голосувати, але на політичній арені одні й ті самі партії. Треба створити можливість новим партіям увійти в політичне поле і співпрацювати”.

Представник  “Європейської партії України” Богдан Василюк також зазначив, що 80% депутатів на місцевому рівні - не є представниками парламентських партій.

“Це голос виборців - вони віддають переваги непарламентським  партіям. Саме тому ми просимо права на об’єднання ”, - сказав Богдан Василюк.

Онлайн-конференцію підсумував політичний експерт Сергій Гайдай, зауваживши що лише в наших руках сьогодні закласти основи появи нової політичної еліти в країні.

“Величезна українська проблема - відсутність еліти. Цей прошарок досі вузький. Це мають бути люди, у яких сенс життя - державотворення, щоб Держава була конкурентноздатною в світових процесах. Виборчий кодекс може допомогти у творенні еліти. Якщо ти громадська організація, то ти блокуєшся з політичною партією і громадська організація стає суб’єктом виборчого права. Це питання прав людини - це наше право на політичну діяльність”, - повідомив Сергій Гайдай.

Текст звернення:

Демократичні партії виступають за виборчі блоки

Політична модернізація країни вимагає консолідації зусиль кожного з нас – щоб створити стабільні політичні союзи  та демократизувати Україну. 

Пане Президенте, Ви хотіли укрупнення роздрібнених політичних сил? Ви казали, що прагнете консолідації суспільства на демократичних засадах? Тоді дайте людям можливість це зробити.

Сотні непарламентських партій та громадських організацій готові розпочати об’єднавчі процеси, але виборче законодавство не дозволяє цього зробити.

Увійдіть в історію як Президент, який зміг об’єднати суспільство та вивів країну з системної політичної кризи. Роками люди створюють партії, роками працюють з виборцями, але не мають законного інструменту, щоб об'єднатися з іншими політичними утвореннями.

Фракція “Слуга Народу” готує правки до Виборчого кодексу. Експерти вже зрозуміли, що штучний примус партій охопити ⅔ країни на виборах – це крок до тиранії.  Але дозволити партіям об’єднуватись у політичні блоки, альянси, електоральні та постелекторальні союзи, коаліції – це крок до Європи, побудованої на засадах взаємоповаги та співпраці.

Крок до об’єднання партій, які репрезентують громадян з різних регіонів України, можливість напрацьовувати спільні ідеологічні засади, напрацювати ПРИНЦИПИ роботи та виробити тривалий механізм співпраці на десятки років після доленосних місцевих виборів 2020 року – це те, що дозволить Україні рухатись вперед, вивести на політичне поле нових сильних гравців і розширити демократичне представництво різних верств українського народу.

Пане Президенте, Ви казали, що в країні кадровий голод. Саме у Ваших руках сьогодні можливість створити політичне поле, на якому виростуть відповідальні публічні діячі.

Щоб боротися за єдність країни, мають працювати ефективно не лише силові механізми. Дайте відчуття кожній людині в країні, що її чекають в політичному  діалозі, що для неї відкриті всі двері, що громадян, активістів запрошують увійти у велику та муніципальну політику.

В умовах тридцятирічного політичного хаосу та шести років виснажливої війни з Росією, в Україні народжувалися десятки демократичних проєктів. Треба  знайти можливості їх об’єднати.

Місцеві вибори – шлях об’єднати країну та залучити тисячі нових людей до політики, дати шанс мільйонам висунути до влади своїх представників. Лишилися тижні для внесення змін до Виборчого кодексу, запропонуйте Верховній Раді Раді приведення до відповідності Конституції Виборчого кодексу – відновити можливість створення виборчих блоків.

Ми готові. Ми об’єднані спільною ідею та вірою в розвиток України. За нами тисячі людей, які живуть надією на об’єднання та прогрес України.

Ви казали, що ми зробимо це разом. Час діяти - як гарант Конституції подайте до Верховної Ради відповідний законопроєкт як невідкладний, внесіть до Виборчого кодексу можливість створення політичних союзів, саме для того, щоб змінювати світ на краще разом. 

 

Політична партія “Сила Людей”

Політична партія “ДемАльянс”

Політична партія “Громадянський Рух "ХВИЛЯ"

Політична партія “Європейська партія України”

Політична партія “Правий Сектор”

Політична партія “Національна платформа” *реєструється

Політична партія “Патріотична партія України”

Політична партія “Україна Соборна”

Політична партія “РЕСПУБЛІКА”

Політична партія “Лібертаріанська партія 5.10”

 

Віталій Кулик, Центр досліджень проблем громадянського суспільства

Віктор Таран, Центр “Ейдос”

Тарас Плахтій, незалежний дослідник

Петро Охотін, політичний консультант

Сергій Гайдай, політтехнолог

Борис Бабін, Українська незалежна морська профспілка

Павло Себастьянович, платформа “ГуРУ”

Дмитро Левусь, Громадська ініціатива "Бурштиновий шлях"

 

ВМГО “Європейська молодь України”

ГО "Сильні громади"

ГО "Ліберально-Демократична Ліга України"

ГО “Регіональне об’єднання молоді”

ГО “Центр контролю передвиборчих програм”

ГО "Російськомовні українські націоналісти"

ГО "Звіринецький сквер"

ГО "Позашляхове партнерство"

ГО “Неподільна Україна в м. Кременчук та в Полтавській області”

ГО "Сила Громади"

ГО "Центр розвитку міського середовища"

ГО "Головне управління народного гніву"

ГО “Відкрите суспільство України”

ГО "Центр суспільних перетворень"

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА