13:32 29.05.2020

Бахматюк упевнений у своїй правоті та безперспективності звернень про його видачу після рішення ВАКС про заочний арешт

4 хв читати

Київ. 29 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Власник "Укрлендфармінгу" Олег Бахматюк упевнений у своїй правоті та незаконності дій правоохоронців у справі VAB Банку, що належав йому, тому готовий до звернень про його видачу після рішення апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про заочний арешт і впевнений у їх безперспективності.

"Вони вже зверталися до Інтерполу, але Інтерпол відмовив і відповів, що моє місцезнаходження відоме, є правові конвенції між державами, звертайтеся туди. Якщо хочуть звернутися до Австрії щодо екстрадиції - нехай звертаються, в чому проблема? Упевнений, що ми виграємо!" - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" телефоном у п'ятницю.

Водночас Бахматюк наголосив, що таке рішення ВАКС значно зупинить ініційований ним мирний процес стосовно реструктуризації боргу.

"Ми готові до будь-яких слідчих дій, але згідно з міжнародними нормами. Фундаменту справи немає, результатів нуль. Просто переконуємося, що потенційне вирішення питання нікому не потрібне, тим паче Ситнику й НАБУ, які чинять безконтрольні речі, користуючись своєю безкарністю", - наголосив бізнесмен.

За його словами, будь-які слідчі дії у справі відсутні, а НАБУ замість розслідування діяльності чиновників чинить пресинг на компанії та людей із холдингу, користуючись обмеженістю публічних виступів через карантин.

Екс-власник банку також уточнив, що оскаржить дії суддів ВАКС у Вищій раді правосуддя, наголосивши, що в ідентичних справах екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка й екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва апеляційна палата ВАКС відмовила в застосуванні застережних заходів у вигляді тримання під вартою.

Бахматюк додав, що звернеться до Європейського суду з прав людини, проте з жалем зазначив, що його рішення з'явиться не раніше, ніж через півтора-два роки.

Коментуючи реакцію держорганів України на свою пропозицію про реструктуризацію боргу, бізнесмен повідомив, що позитивно відреагував лише Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, оскільки це дало б йому змогу отримати значно більше коштів за активи виведених з ринку банків, ніж за наявною процедурою. Відповіді інших держорганів на пропозицію про реструктуризацію відсутні, констатував екс-власник VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива".

Він додав, що ухвалення рішення ВАКС і відмова від запропонованого мирного шляху врегулювання спору погіршує економічні перспективи "Укрлендфармінгу", який і так зазнає складнощів через спричинену коронавірусом кризу.

"Я отримав три "бонуси" - в карантині, в розшуку та в еміграції. Але нічого, ми вже звикли жити в кризі: посіялися, тепер ідемо до збору урожаю", - підсумував Бахматюк.

Як повідомлялося, 15 квітня ВАКС спочатку відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в обранні для Бахматюка запобіжного заходу у вигляді заочного арешту у справі про отриманий цим банком у 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, проте 28 травня апеляційна палата ВАКС переглянула це рішення.

НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ). На початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (24 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Бахматюк неодноразово звертався до ФГВФО та НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП 11 листопада 2019 року за підозрою в заволодінні коштами стабкредиту VAB Банку затримали сімох осіб, серед яких колишні та діючі співробітники НБУ, VAB Банку та пов'язаних з екс-власником банку компаній, проте потім відпустили їх під заставу.

Наприкінці листопада Міністерство внутрішніх справ України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк, які на момент слідчих дій були за кордоном.

Власник "Укрлендфармінгу" пропонує добровільне врегулювання проблемної заборгованості VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" шляхом реструктуризації на п'ять років. За його словами, це дасть змогу державі отримати 8 млрд грн (по 4 млрд грн за кожним банком), з яких перший платіж сумою 1 млрд грн одразу в 2020 році та ще 0,5 млрд грн на ескроу-рахунок. На його думку, це вигідна для держави угода, оскільки стабкредит було видано на 1,2 млрд грн, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримав при реалізації активів VAB Банку лише 230 млн грн.

"Укрлендфармінг" є одним з найбільших агрохолдингів України. Вирощує зернові, виробляє яйця та яєчні продукти, цукор, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцією техніки, добрив та насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА