14:53 20.07.2020

Замана знову заявив, що обвинувачення його у зраді незаконне, і переконаний, що його не можуть розглядати некомпетентні або ангажовані люди

4 хв читати
Замана знову заявив, що обвинувачення його у зраді незаконне, і переконаний, що його не можуть розглядати некомпетентні або ангажовані люди

Київ. 20 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екс-начальник Генерального штабу Збройних сил України, генерал-полковник Володимир Замана знову заявив, що обвинувачення його в державній зраді незаконне, і переконаний, що цю справу мають розслідувати не некомпетентні або ангажовані люди, а щонайменше тимчасова слідча комісія Верховної Ради України.

"Минув уже рік і два місяці після того, як було змінено запобіжний захід, і я був звільнений. За цей час жодного допиту, по суті, не було. Розслідують практично ті самі прокурори, які були і за Матіоса. Конкретних доказів моєї зради, підривної діяльності або роботи на Російську Федерацію немає. У чистому залишку залишається тільки обвинувачення в проведенні тих реформ, які були не мною, а державою проведені в 2012-2014 роках", - сказав він на прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс- Україна".

Замана зазначив, що прямих доказів і доказів у цій справі немає, а 33-річний слідчий ДБР або ангажований військовий прокурор не може оцінювати процес реформування Збройних сил.

"Я вважаю, що цю справу може розслідувати лише, щонайменше, тимчасова слідча комісія Верховної Ради, із залученням військових, колишніх начальників Генерального штабу, авторитетних людей України. Я готовий відповідати на всі запитання, які буде поставлено. Всі реформи, які проводили з 2012 до 2014 року, ухвалювали колегіально, на підставі всіх діючих на той час законів України. Тому мені нема чого боятися. А для встановлення істини потрібна тимчасова слідча комісія, яка розбере не тільки ситуацію за 2012-2014, а й за інші роки", - зазначив він.

Екс-начальник Генштабу нагадав, що в 2014 році в Україні не було оголошено воєнного стану ні на всій території країни, ні навіть на окремих територіях, а з 20 лютого до 7 квітня 2014 року не було призначено начальника Антитерористичного центру при СБУ, який єдиний міг організувати і здійснювати антитерористичну операцію.

"У нас була захоплена Верховна Рада Криму, і не було навіть людини, яку призначили б. Перешийки були захоплені - хто заважав їх розблокувати? Елементарні речі. Що стосується заяв Турчинова, який розповідає останнім часом, що він не міг цього зробити, тому що не були готові Збройні сили, були якісь не такі на той час Внутрішні війська МВС, він, протягом п'яти років перебуваючи в РНБО, навіть не розібрався в тому, що було, чого не було. Він нещодавно заявив, що на момент анексії Криму Збройні сили були укомплектовані військовослужбовцями строкової служби. Так я йому відповідаю: нехай підніме будь-який документ, що на початок 2014 року в Збройних силах практично всі військовослужбовці строкової служби були замінені на контрактників, якими були укомплектовані військові частини, і могли застосовуватися буквально в той день, коли отримали наказ", - наголосив він.

Замана також стверджує, що в Криму було підготовлено операцію, про яку він доповідав тодішньому в.о. президента Олександру Турчинову і керівництву держави 28 лютого 2014 року, до угруповання українських військ у Криму було поставлено додаткове пальне, додаткові набори продуктів. "І якби була політична воля, то, звісно, такої ганебної здачі своєї території не було б. Мені складно говорити зараз про те, як би розвивалася ця операція, але результати були б - це однозначно. Були люди, і була підготовка", - зазначив він.

Екс-начальник Генштабу заявив, що основною причиною "здачі" Криму в 2014 році вважає відсутність політичних рішень з оголошення воєнного стану в Криму та застосування Збройних сил. "Командир не може сам застосовувати свої підрозділи, бойові статути, для цього потрібні відповідні політичні рішення. За ці шість років не було жодного рішення Турчинова, Порошенка про застосування Збройних сил, узаконення тих дій, які брали на себе командири. Навіть у Керченській протоці (у листопаді 2018 року про прохід через протоку українських військових кораблів, які затримала Росія, - ІФ) - хтось рішення прийняв, але підпису Порошенка там немає", - зазначив він.

Як повідомлялося, 25 лютого 2019 року правоохоронці затримали Заману і повідомили йому про підозру у вчиненні державної зради, про що повідомив головний військовий прокурор Матіос. У ніч на 26 лютого Печерський суд Києва ухвалив рішення взяти під варту Заману терміном до 27 березня 2019 року без альтернативи застави. Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко 16 травня повідомив, що Головна військова прокуратура України завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Замани. 24 травня Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти Заману.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА