12:51 28.07.2020

МОЗ має намір включити діагностику вірусних гепатитів до Програми медгарантій

3 хв читати

Київ. 28 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міністерство охорони здоров'я працює над включенням діагностики вірусних гепатитів до Програми медичних гарантій (ПМГ), повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Тестування швидкими тестами щодо гепатиту В включено до ПМГ і передбачено, що сімейний лікар зобов'язаний проводити швидкі тести на вірусні гепатити В і С. Щодо діагностики - на сьогодні МОЗ працює над питанням включення вірусної діагностики гепатитів до ПМГ на 2020 рік окремим пакетом", - сказав він.

"Ми хочемо, щоб до окремого діагностичного пакету входили діагностика та визначення генотипів вірусного гепатиту С. На сьогодні з'являються нові схеми лікування, де використовуються препарати, що діють на всі генотипи. Наразі в Україні на реєстрації перебуває новий препарат, який передбачений і є ефективним для лікування всіх шести генотипів вірусного гепатиту С. Визначення генотипу - це недешева процедура, тому необхідно, щоб питання йшло в комплексі - від швидкого тесту до діагностики визначення генотипу і призначення лікування - все це має покриватися за державний рахунок у рамках Програми медгарантій", - додав Ляшко.

Заступник міністра наголосив, що на сьогодні в Україні впроваджується Глобальна стратегія з елімінації вірусних гепатитів.

"У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів. Саме тоді затверджували державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, СНІД, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Метою цієї стратегії є попередження 90% нових випадків інфікування вірусними гепатитами, діагностування 90% вірусних гепатитів, а також забезпечення лікуванням 90% хворих на вірусні гепатити В і С. Ми розуміємо, що видатки на охорону здоров'я в разі впровадження стратегії елімінації вірусних гепатитів збільшаться на 1,5%. Але ці видатки дадуть змогу скоротити смертність від вірусних гепатитів до 2030 року на 5%, а також збільшити тривалість життя українців щонайменше на 10%", - сказав Ляшко.

Заступник міністра також наголосив, що до України у 2020 році сумарно буде поставлено майже 50 тис. курсів лікарських засобів для лікування вірусного гепатиту С. Порівняно з 2019 роком таких курсів було 9 тис., у 2018 році - 1,8 тис.

Водночас, за словами Ляшка, на 5% скоротився показник імунізації від гепатиту В.

"Аналіз показників охоплення щепленнями показав помірний вплив пандемії COVID-19 на рівень охоплення плановими щепленнями в Україні. Зокрема, щорічний показник охоплення імунізації в середньому знизився на 5%. Найнижчий рівень охоплення щепленнями від гепатиту В у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях", - сказав він.

У свою чергу в. о. директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін наголосив, що на сьогодні в Україні 6,5% осіб із гепатитом С від оціночної кількості перебувають під медичним наглядом.

"За даними ВООЗ, у світі лише 9% осіб із хронічним вірусним гепатитом В і 20% із гепатитом С знають про свій діагноз. В Україні за оціночними даними приблизно 1,3 млн осіб інфіковано вірусним гепатитом С, під медичним наглядом із них лише 87 тис. осіб. Отже, лише 6,5% осіб від оціночної кількості з вірусним гепатитом С мають доступ до медичної допомоги. Щодо вірусного гепатиту В - інфіковано приблизно 560 тис. осіб, із них під меднаглядом - 23,6 тис. (4,2%)", - сказав він.

Кузін зазначив, що в рамках впровадження стратегії щодо елімінації для України був розроблений сценарій елімінації вірусних гепатитів В і С. Сценарій визначає скільки осіб щорічно мають проходити лікування, щоб до 2030 року подолати проблему вірусного гепатиту.

Водночас президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк наголосив, що кількість хворих із вірусними гепатитами в Україні значно більша оціночної і може досягати 2 млн.

"Йдеться про більшу кількість хворих. 1,3 млн хворих в Україні - це оціночні дані ВООЗ, за нашими дослідженнями їхня кількість коливається від 6,5% до 9% населення", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА