17:33 16.10.2020

Зеленському потрібне опитування 25 жовтня для створення порядку денного кампанії "Слуги народу" на дострокових виборах до ВР - думка

3 хв читати

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Політологи допускають, що президентське опитування виборців потрібне главі держави Володимиру Зеленському для формування порядку денного виборчої кампанії партії "Слуга народу" на можливих дострокових парламентських виборах.

"Може, ці питання й опитування готуються до парламентських виборів, і опрацьовується майбутній порядок денний, з чим партія "Слуга народу" може брати участь у майбутній виборчій кампанії", - сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов під час круглого столу щодо місцевих виборів у п'ятницю в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що президентові вдалося перед місцевими виборами зірвати інформаційний порядок денний, і в результаті вже тиждень обговорюють теми опитування, а не проблеми міст і місцевого самоврядування.

На думку Карасьова, одна з цілей таких опитувань - щоб програшні для влади проблеми COVID-19, економіки, тарифів, ситуації в соціальній сфері не стали ключовими питаннями політичного порядку денного.

Як вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, опитування матиме політичні наслідки.

"А це означає, що незабаром Верховній Раді нав'яжуть порядок денний, як швидко, в режимі принтера, провести закон про легалізацію наркотиків, що робити з вільними (економічними - ІФ) зонами", - зазначив Небоженко.

На його думку, проведення опитування не піде на користь владі і стане прецедентом для місцевих органів влади.

"І ми з вами знаємо, де з'являться наступні опитування з невдалих і небезпечних для України питань. Такі опитування з'являться на південному сході: про російську мову, про війну, про мир, про близькість із Росією", - наголосив Небоженко.

Політолог, співзасновник Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олег Саакян вважає, що ініціатива проведення опитування дискредитує саму ідею народовладдя.

"Що стосується ініціативи опитування або краще говорити... квазіопитування, або квазіреферендуму... Фактично дискредитується ідея народовладдя у вигляді референдуму, тому що створюється певна алюзія того, що це не просто опитування, а такий собі пробник референдуму... створюється, з одного боку, легітимізація такої ідеї від президента, щоб у подальшому можна було винести, можливо, якесь інше питання на референдум", - зазначив Саакян.

За його словами, з іншого боку, розмивається громадський імунітет стосовно того, яким має бути референдум.

"Фактично нас зараз позбавляють відчуття стандартів, того, що є референдумом, і таким чином дискредитують його", - вважає політолог.

За його словами, "це дуже безвідповідальна форма поведінки політичної еліти".

"В умовах тотальної цифровізації дізнатися громадську думку можна дуже легко і дуже швидко, а референдум у такому разі стає вже не інструментом для визначення громадської думки... а інструментом з перекладання відповідальності з політичної еліти", - зазначив Саакян.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що президент намагається ввійти на виборчі дільниці з агітацією, яка заборонена в день виборів.

"Як на мене, це негарний маніпулятивний прийом... не гідний глави держави", - сказав Матвієнко.

За його словами, говорити про репрезентативність такого опитування не можна, оскільки за оптимістичними прогнозами явка буде до 50%, а "реально - десь 42-43%".

Матвієнко вважає популістським питання про зменшення кількісного складу українського парламенту.

"Що стосується 300 депутатів Верховної Ради. Депутат - це точка входу виборців у владу. І скорочення кількості депутатів означає скорочення цих точок входу. Це означає, що депутати будуть далі від громадян, ніж зараз. Абсолютно популістська ідея. І на депутатів буде більше навантаження", - зазначив експерт.

Водночас опитування про Будапештський меморандум Матвієнко назвало цікавим.

"Уперше президент нарешті згадав, що існує Будапештський меморандум, і за ним є якісь гарантії. Проте він не уточнює, які саме це можуть бути гарантії", - сказав Матвієнко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

Частка імпортних будівельних матеріалів на українському ринку зросла до 23% - експерт

"Кліар Енерджі" серед зими змушене було зупинити свої три біо-ТЕС 22 МВт через відсутність рентабельності - голова наглядової ради

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА