19:06 16.10.2020

Конфлікт між центром та регіональними елітами у майбутньому може призвести до федералізації України - думка

3 хв читати

Київ. 16 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Конфлікт між центром та регіональними елітами, що проявився під час виборчої кампанії, у майбутньому може призвести до федералізації, вважає керівник аналітичного центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Одним із конфліктів цих виборів є конфлікт між центром та регіональними елітами. І це тривожний момент. Якби на Банковій (вулиця у центрі Києва, де розташований Офіс президента - ІФ) регіональною політикою займався хтось серйозніший і вагоміший, він би вже вловив запах смаженого. А він (конфлікт - ІФ) наявний і ці процеси, я гадаю, досягнуть апогею в разі дострокових парламентських виборів", - сказав Золотарьов під час круглого столу на тему "Фінішна пряма місцевих виборів - які партії є лідерами, а які аутсайдерами перегонів і з яких причин" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він зазначив, що на місцях фактично відбувається приватизація силових структур, і в умовах незавершеного процесу децентралізації є ризик того, що "децентралізація може перетворитися у федералізацію всієї країни".

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова необхідно, щоб "партії фактично брали на себе функції управління країною, і тоді буде менше стимулів і різного роду спокус регіоналізувати свою партійну політику, (...) а працювати більше на загальнонаціональну політику".

Говорячи про партії, які беруть участь у місцевих виборах, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко припустив, що партія "Батьківщина", яка висунула найбільшу кількість кандидатів у депутати місцевих рад, отримає і найбільшу кількість мандатів.

Він також прогнозує, що в майбутньому саме "Батьківщина" стане партією місцевого самоврядування.

Експерт зазначив, що під час нинішньої виборчої кампанії партія "Слуга народу", крім хайпу, популізму і досить примітивних гасел, які часто апелюють до інстинктів і найпростіших речей, не пропонує виборцям стратегію розвитку територіальних громад, місцевого самоврядування.

"Європейська солідарність" якось закапсулювалася в національно-патріотичній і навіть націоналістичній ніші, від’їдаючи рейтинг насамперед у партії "Свобода" і певною мірою у партії "Голос", - сказав Матвієнко.

За його словами, у "Європейської солідарності" правильні та патріотичні гасла, але вони не мають жодного стосунку до комунальних тарифів, зношеного житлового фонду.

На думку експерта, партія "Опозиційна платформа - За життя" ("ОПЗЖ") - це дзеркало "Європейської солідарності" тільки на інших теренах України.

"Жодних серйозних ідей про розвиток місцевого самоврядування немає, крім, можливо, їхнього протесту, що вибори в місцеві ради не проводяться у прифронтових зонах", - наголосив Матвієнко.

За словами політолога, співзасновника Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олега Саакяна, у "Батьківщини" є можливість взяти масштабністю і присутністю в різних регіонах країни. Він також вважає, що після виборів партія "ОПЗЖ" посилить свою присутність у регіональній владі на сході України.

Золотарьов відзначив сильну сторону "Батьківщини" за рахунок її політичної структурованості.

"Партія "Батьківщина" від Сєвєродонецька до Ужгорода структурована, і це її сильна сторона, якщо говорити про захист результатів виборів", - сказав експерт.

Він також звернув увагу, що виборчі кампанії "Опозиційної платформи - За життя" і "Європейської солідарності" більше нагадують виборчі кампанії в парламент.

"Таке відчуття, що вони ведуть уже парламентські кампанії: теми загальнополітичні, які більше підходять для виборів до Верховної Ради", - зазначив Золотарьов.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА