14:00 18.11.2020

Діагностику хронічної обструктивної хвороби легень мають здійснювати лікарі первинки - думка

2 хв читати

Київ. 18 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Діагностику та постановку діагнозу людям із хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) мають здійснювати сімейні лікарі, вважає професор кафедри сімейної медицини Запорізького державного медичного університету, сімейний лікар, член правління ГО "Академія сімейної медицини України" Ірина Волошина.

"Сімейний лікар може ставити діагноз ХОЗЛ. Є чіткі критерії, коли пацієнта направлять до пульмонолога. Ми за те, щоб активніше впроваджувати методику спірометрії на первинному ринку, щоб сімейні лікарі мали можливість ставити ці діагнози і призначати базисну терапію і тільки в конкретних випадках направляти до пульмонолога", - сказала вона під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Експерт також наголосила на необхідності забезпечити сімейних лікарів спірометрами, внести відповідні зміни до нормативної бази.

У свою чергу в.о. генерального директора Директорату медичного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України Євгенія Ідоятова зазначила, що в міністерстві виконують роботу з внесення змін до нормативної бази щодо роботи лікарів первинки і порушать питання діагностики ХОЗЛ і забезпеченості спірометрами на найближчих засіданнях.

Вона також додала, що включення терапії пацієнтів із ХОЗЛ до програми реімбурсації залежить від фінансування і поки що не розглядалося.

"Щодо профілактики - один з основних факторів ХОЗЛ це куріння. МОЗ готує нормативно-правові акти щодо профілактики і скорочення кількості курців", - додала Ідоятова.

Зі свого боку директор департаменту замовлення медичних послуг і лікарських засобів Національної служби здоров'я України Альона Горошко зазначила, що пацієнти можуть безоплатно отримати діагностику ХОЗЛ за направленням сімейного лікаря.

"За період роботи програми медгарантій в електронній системі охорони здоров'я виписано 9,3 тис. електронних направлень пацієнтам на діагностику методом спірометрії. Майже 4 тис. пройшли діагностику", - сказала вона.

Лікар-пульмонолог, експерт із питань пульмонології Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації Тетяна Барановська додала, що 25% пацієнтів, які страждають на ХОЗЛ, звертаються до лікарів, серед них 75% із важким перебігом хвороби.

"Захворювання протікає дуже повільно. Воно розпочинається після 40 років під впливом різних факторів, найчастіше це продукти горіння сигарет, іноді це вплив виробництва, іноді генетичне захворювання", - сказала лікар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА