16:07 03.12.2020

Необхідно відновити роботу Комісії зі стратегічного партнерства Україна-США - експерт

2 хв читати

Київ. 3 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Необхідно відновити роботу Комісії зі стратегічного партнерства Україна-США після того, як посаду президента США обійме лідер президентських перегонів у цій країні Джо Байден, вважає директор Інституту світової політики Євген Магда.

"Орієнтир простий - це відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства. Вона існувала за президентства Кучми і називалася Кучма-Гор. Потім її було відновлено за президентства Порошенка, але не надто тривалий термін, існувала комісія Клімкін-Помпео. Що ми отримаємо в цьому випадку? Хотілося б, щоб ми отримали, наприклад, продовження модернізації українських Збройних сил", - сказав Магда на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві в четвер.

Він зазначив, що необхідно розуміти також те, що наступальна американська зброя, незалежно від обсягів військової допомоги США Україні, в Україну не потрапить, доки країна не отримає статусу пріоритетного партнера США поза НАТО. Ще одним орієнтиром експерт назвав співпрацю в енергетичній сфері та постачання палива для атомних електростанцій.

"Хочеться сподіватися, що під час каденції Джо Байдена Україна отримає такі бажані можливості енергетичного переозброєння", - зазначив він.

Магда наголосив, що Україні потрібно шукати асиметричні способи співпраці, наприклад у форматі трикутників Україна-Польща-США, Україна-Румунія-США, Україна-Азербайджан-США.

Голова Центру політичних студій Ярослав Божко додав, що доцільною є зміна формату переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі з урахуванням позиції США та з урахуванням можливої участі США в цій платформі.

"Ми бачимо, як на наших очах зазнає стагнації Мінський формат переговорів щодо Донбасу. Ці всі діалоги в ТКГ постійно, циклічно закінчуються ще якоюсь більшою непорівнянністю позицій між Росією та Україною. Уже доходимо до того, що навіть обмін полоненими стає дискусійним питанням. Тому якась можлива зміна формату переговорів щодо Донбасу доцільна для України лише з урахуванням позиції США та з урахуванням можливої участі США в цій платформі", - пояснив експерт.

Водночас він наголосив, що це питання не одного-трьох місяців, і навіть не півроку - це питання тривалої дипломатичної роботи, яка розпочинається на певному рівні довіри.

Крім того, за словами експерта, необхідно донести до нової адміністрації США важливість для України військово-безпекових питань. "Наразі Україні важливо переконати Сполучені Штати, донести цю точку зору, що військово-безпекові питання є для України пріоритетними. І ні демократія, ні права людини, ні антикорупція, ні боротьба за очищення влади не є пріоритетнішими за питання національної безпеки та оборони, захисту від Росії та зміцнення оборонного та безпекового потенціалу нашої країни", - наголосив Божко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА