14:36 14.12.2020

Мінстратегпром та "Укроборонпром" заявляють про зняття всіх розбіжностей

3 хв читати

Київ. 14 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та призначений нещодавно генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв заявили про зняття всіх розбіжностей та спільну командну роботу із трансформації "Укроборонпрому" та оборонно-промислового комплексу (ОПК) загалом.

"На сьогодні після зміни керівництва концерну "Укроборонпром" у нас немає жодних розбіжностей у баченні реформування і концерну, і оборонної промисловості загалом. У нас є повне взаєморозуміння з генеральним директором Юрієм Гусєвим", - сказав Уруський на прес-конференції у Києві у понеділок.

За його словами, в останні дні відбулася ціла серія важливих переговорів і нарад, зокрема під керівництвом секретаря Ради безпеки і оборони та прем'єр-міністра, за підсумками яких можна зробити такий висновок.

"Ми одна команда, яка реалізує завдання президента України з трансформації ОПК і "Укроборонпрому". І в цьому сенсі у нас є повністю спільна думка щодо подальшої трансформації корпоратизації підприємств, які входять на сьогодні до "Укроборонпрому". І ми цей процес вже розпочали", - наголосив Гусєв.

Гендиректор держконцерну зазначив, що очікує найближчим часом затвердження у Верховній Раді законопроекту про особливості реформування підприємств ОПК державної форми власності (№3822), який наразі відкликаний для доопрацювання, щоб прискорити таку корпоратизацію та зробити її максимально ефективною.

Уруський нагадав, що трансформація "Укроборонпрому" передбачає реорганізацію понад 60 його базових підприємств у дев'ять галузевих холдингів (ХК) за напрямами: шість увійдуть до складу майбутньої держхолдингової компанії (ДХК) під умовною назвою "Оборонні системи України", три - в "Аерокосмічні системи". За його словами, у складі ДХК будуть ХК бронетанкова техніка (13 підприємств), радарні системи (10), спецхімія і боєприпаси (7+1), високоточна зброя (15) і авіаремонт (7). "Три інші ХК - "Антонов", "Авіадвигунобудування" і "Ракетно-космічний центр "Південний" (умовна назва) - увійдуть до складу другої ДХК - "Аерокосмічні системи України".

Решта підприємств держконцерну, які вже не виробляють оборонну продукцію, будуть передані (щодо 19 вже ухвалено рішення Кабміну) Фонду держмайна на продаж, при цьому кошти від продажу фінансово успішних та інвестиційно-привабливих об'єктів планується спрямувати на розвиток галузі, додав Уруський.

Як повідомлялося, у середині листопада "Укроборонпром" заявив про втручання віце-прем'єра Уруського та Мінстратегпрому в діяльність держконцерну у вигляді усних доручень і численних наполягань. "Систематично надходять вимоги та рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств-учасників концерну, а саме компаній "Укрспецекспорт", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс", ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "Київський завод "Радар", Івано-Франківського котельно-зварювального заводу та підприємств у Львівській області", - йшлося у відкритому листі "Укроборонпрому" керівникам держави.

"Укроборонпром" також зазначив, що Мінстратегпром зриває розробку ключових законодавчих і нормативних актів, ставить під загрозу реформування ОПК і підписання контрактів із виробниками озброєння і військової техніки для потреб Збройних сил України та інших замовників уже з січня 2021 року.

У свою чергу Мінстратегпром заявило, що здивовано "демаршем" керівництва держконцерну "Укроборонпром". "Завдання реформування та створення дієвої, ефективної моделі функціонування ОПК України (...) не може бути предметом для експериментальних вправ спеціалістів із "загального реформування", для яких не має значення, що саме "реформувати", - йшлося у відповіді Мінстратегпрому.

Міністерство нагадало, що є центральним органом виконавчої влади, створеним для формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, але відмовилося детальніше коментувати лист "Укроборонпрому", назвавши його авторів "некомпетентними та неінформованими".

Гусєв був призначений гендиректором "Укроборонпрому" указом президента від 3 грудня 2020 року.

До складу створеного в 2010 році "Укроборонпрому" нині входять близько 112 підприємств українського ОПК. Ще 21 підприємство держконцерну розташоване на тимчасово окупованій території Криму і на не підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону, "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА