19:00 29.12.2020

Виробники картоплі озвучили основні виклики сезону-2021

3 хв читати
Виробники картоплі озвучили основні виклики сезону-2021

Дані держстатистики щодо вирощеної в Україні картоплі не відповідають дійсності. Валовий урожай в 20-21 млн тон насправді в кращому випадку становить 12-13 млн тон.

Таку думку в ході прес-конференції в інформаційному аентстві "Інтерфакс-Україна" висловив віце-президент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко.

За його словами, статистичні дані, зокрема на картоплю, залишаються незмінними протягом останніх десяти років, а реальність динамічно змінюється.

"За моїми спостереженнями, реальна цифра близька до 12 мільйонам тон... Велика частина врожаю викидається, віддається на корм худобі. Споживання картоплі в Україні становить близько 4 мільйонів тон, виходячи з розрахунків Міністерства охорони здоров'я в 120 кілограм картоплі на людину рік. Помножте цю цифру на 34-36 мільйонів чоловік, які постійно проживають на території країни", - сказав він.

Також Сергій Рибалко зазначив, що Україна в 2020 році перетворилася в імпортозалежну державу і ввезла з-за кордону близько 500 тисяч тон картоплі, що становить чверть всієї потреби торгових мереж, які працюють в країні.

Він закликав владу не применшувати розміри цієї проблеми і не говорити, що імпорт картоплі в 2020 році склав трохи більше 1% від вирощеного вітчизняними картоплярами валового збору.

"Двома роками раніше країни експортувала подібний обсяг і поповнювала держбюджет на суму в понад 3 млрд грн. А тепер стільки ж витрачає для погашення дефіциту, який існує на внутрішньому ринку", - підкреслив Сергій Рибалко.

Виконавчий директор УАПК Оксана Руженкова впевнена, що статистику необхідно вивести з тіні, оскільки вона відлякує потенційних іноземних інвесторів, які побоюються підтримувати країну, що займає 4 місце в світі по виробництву картоплі. Також недостовірні дані довелося використовувати при створенні державної програми підтримки картоплярства.

"П'ятирічний план розвитку галузі будувався саме на цій статистиці. Більш того, при створенні програми підтримки галузі аграрні департаменти облдержадміністрацій не надали Міністерству економіки достовірні дані про виробників картоплі та їх плани на будівництво картофелесховищ, заводів і переробних підприємств, про стан зрошення і так далі" , - сказала експерт і додала, що таким чином сума в 1 млрд 200 млн на 5 років, на яку можуть розраховувати промислові виробники, істотно нижче потенціалу галузі.

Серед недоліків держпрограми Оксана Руженкова назвала:

- відсутність алгоритму надання фінансової компенсації на будівництво підприємств для передпродажної дообробки та переробки картоплі,

- відмова наукових установ НААН допомогти в аудиті та напрацювання необхідних галузі ДСТУ, методик, інструкцій, гармонізації європейського та українського законодавства в галузі промислового картоплярства.

Основними викликами 2021 року експерт вважає глобальні кліматичні зміни: "Навіть за підтримки парламентом держпрограми з промислового картоплярства зрошення на всіх полях виробники протягом року встановити не зможуть".

В Україні немає сертифікованого насіння картоплі в достатньому обсязі, щоб виростити картоплю високої якості. Україна не зможе власними силами за рік забезпечити країну продовольчим картоплею, вирощеним промисловим способом. Картоплесховища в достатньому обсязі за рік ми не побудуємо. Мита картопля в обсязі, необхідному країні, за рік не зробимо. Експорт в ЄС-країни, Азію і Африки не буде відкритий, оскільки Україна не зуміла гармонізувати європейське і українське законодавство. Потрібно також сказати про скорочення переробки картоплі як на крохмаль, так і на чіпси.

 "Асоціація самостійно не зможе вирішити ряд комплексних питань, які для свого успішного вирішення потребують залучення співробітників багатьох державних відомств і установ", - зазначила Оксана Руженкова.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА