15:07 29.01.2021

У воюючій країні не може бути й мови про проведення референдумів - думка

2 хв читати

Київ. 29 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Закон "Про народовладдя через референдум", ухвалений Верховною Радою 26 січня, не матиме позитивного впливу в Україні через триваючу війну, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Давайте відверто: в жодній європейській історії референдуми під час війни не діють. Якщо в країні війна - це хворе суспільство, воно піддалося агресії, ні про який референдум немає і слова", - сказав Небоженко під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс -Україна" в п'ятницю.

Іншою тезою щодо ухваленого закону експерт називає ідею плебісцитарної демократії і виникнення "замість президента тіні національного лідера".

"Референдуми в таких напівполіцейських ослаблених державах це не що інше, як неформальна ідея плебісцитарної демократії і замість президента, замість прем'єр-міністра, замість "великих і маленьких Разумкових", виникає опудало або тінь Трампа - національного лідера, прямий контакт між населенням України, виборцями і лідером. Ось, що дає референдум", - резюмував Небоженко.

Водночас він вважає, що ініціювання самим президентом проведення референдуму для нього може стати варіантом повернутися до рейтингу до 35%.

"Референдум не можна поєднувати з виборами. Але провести референдум, який дасть величезні повноваження ініціатору-президенту... так, для нього це один із варіантів повернутися хоча б до 35%, а це вже тоді зовсім інша електоральна ситуація на дострокових виборах", - зазначив Небоженко.

Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 22 січня, нинішнього главу держави Володимира Зеленського підтримали б 19,8% українців, упевнених у своєму виборі, якби найближчої неділі відбувалися вибори президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА