20:53 02.02.2021

Пакет законопроектів про подвійне громадянство передбачає реінтеграцію українців із російськими паспортами

4 хв читати

Київ. 2 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народні депутати від партії "Слуга народу" в законопроектах про подвійне громадянство мають намір реінтегрувати українців з російськими паспортами з Донбасу та Криму, а також українців, які працюють у Росії.

"Основна мета нашого законопроекту - реінтегрувати наших українців зі сходу та з Криму, а також наших громадян, які мають російські паспорти та розуміють нинішнє становище у відносинах із Російською Федерацією. Вони отримали ці паспорти в різні способи. Комусь, як у Криму, їх просто нав'язали, хтось був змушений отримати паспорт, щоб працювати в Росії. Таких, за оцінками, від 1 до 2 мільйонів. Ми хочемо їх витягнути й дати можливість "задекларуватися" і спокійно жити з цими паспортами, щоб вони не були персонами нон ґрата", - заявив народний депутат від фракції "Слуга народу" Олег Дунда на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Водночас, за його словами, законопроект допоможе "пролити світло на наш політичний клас і їхні закордонні паспорти".

"Одними з тих, хто користувався неформально подвійним громадянством, був наш політичний клас, які отримали паспорти інших країн і використали їх як запасний аеродром, як інструмент, де вони ховають гроші. Й людям було про це невідомо. Одним із чинників, чому за останній тиждень здійнявся такий галас, - те, що ці політики не хочуть, щоб ми витягнули все це на світло", - уточнив Дунда.

Крім того, нардеп наголосив, що законопроект "поставить бар'єр країні-агресору в отриманні доступу до державних посад".

Дунда також зазначив, що законопроект дасть змогу позбутися безлічі пропусків у законодавчому полі України, що дозволяють держслужбовцям мати громадянство інших країн.

"Для деяких наших чиновників високого рангу встановлено заборону мати паспорт іншої держави. Але ті самі закони ніде не встановлюють, що якщо під час роботи на державній службі вони отримують іноземне громадянство, вони звільняються. До того ж, там немає і того, що в разі втрати українського громадянства вони можуть бути звільнені", - зазначив депутат.

У свою чергу інший співавтор законопроекту, депутат від партії "Слуга народу" Олександр Аліксійчук наголосив, що жодних юридичних наслідків сам факт наявності подвійного громадянства не має, проте ненадання декларації про наявність іншого громадянства є приводом для адміністративної та кримінальної відповідальності.

Водночас нардеп зазначив, що "громадяни, які мають паспорти Російської Федерації як країни-агресора, не мають права бути обраними до органів місцевого самоврядування, не можуть бути призначені на будь-які посади в органах виконавчої влади, крім того, в них призупиняється право обирати".

Також Аліксійчук зазначив, що документ не пов'язаний з ухваленим законом України про народовладдя через всеукраїнський референдум і не дає можливості тестування змін до Конституції в частині подвійного громадянства.

"Для реалізації наявності у громадян України іноземного громадянства немає необхідності змінювати Конституцію. По-друге, закон України про народовладдя через всеукраїнський референдум чітко говорить про те, що зміни до Конституції через референдум неможливі", - пояснив він.

За словами народного депутата від партії "Слуга народу" Дмитра Микиши, законопроект про подвійне громадянство не дає можливості іноземцям купувати землю, оскільки "ринок землі почне функціонувати лише з 1 липня цього року, й до 2024 року є обмеження, що в одні руки можна придбати до 100 гектарів".

Як повідомлялося, 25 січня народні депутати народні депутати з фракції "Слуга народу" Олег Дунда, Олександр Аліксійчук і Дмитро Микиша зареєстрували три законопроекти, які дадуть змогу українцям мати подвійне громадянство.

Так, у законопроекті №4640 автори пропонують внести зміни до закону України "Про громадянство", які надають громадянам України право набувати громадянство (підданство) іноземної держави без втрати громадянства України.

Запропоновані зміни також дають змогу іноземцям набувати громадянство України без відмови від громадянства своєї країни.

Крім того, пропонується запровадити декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства (підданства) та ведення обліку громадян України, які мають громадянство інших держав.

Законопроект №4641 передбачає запровадження кримінальної відповідальності за неповідомлення громадянином України про наявність громадянства (підданства) держави-агресора. За це пропонується карати позбавленням волі від двох до п'яти років.

Водночас законопроект №4642 пропонує внести зміну до Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачити накладення штрафу від 20 до 30 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 тис. грн до 510 тис. грн) за порушення термінів подання декларації про набуття (наявність), припинення іноземного громадянства (підданства) або подання завідомо недостовірних відомостей у декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА