17:18 08.02.2021

Медики наполягають на залученні професійних асоціацій до класифікації лікарських помилок та експертизи спірних випадків

3 хв читати

Київ. 8 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - До класифікації лікарських помилок та експертизи спірних випадків мають залучатися експертні комісії професійних медичних асоціацій, заявили представники громадських медичних об'єднань на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

"Щодня в Україні відкривають два кримінальних провадження стосовно лікарів, майже половина з них - щодо акушерів-гінекологів. В українських судах винними визнають дев'ять із десяти лікарів. Законодавство України не має чіткого визначення терміну "лікарська помилка" або "неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником". Ця невизначеність законодавства не захищає права ні лікарів, ні пацієнтів", - сказав член правління Асоціації приватної медицини України Валерій Зукін.

На його думку, визначення "медична помилка", яке існує в законодавстві країни, потребує серйозних уточнень.

"Проблема в тому, що визначити чи була медична помилка або недбалість може лише медична комісія. Поняття "лікарська помилка" фактично немає. Якщо пацієнт "хоче крові" лікаря, він звертається до суду, який ухвалює рішення на підставі судово-медичної експертизи. Професійні асоціації жодного стосунку до цього не мають і навіть якщо вони проведуть таку експертизу, то суд може її не прийняти. Вину лікарів мають доводити професійні асоціації", - сказав він.

У свою чергу президент Федерації громадських медичних об'єднань України В'ячеслав Камінський зазначив, що на адресу медиків часто звучать необґрунтовані обвинувачення, у той час як повноцінно захищатися вони не можуть.

"Медичне співтовариство зацікавлене в об'єктивній оцінці дій лікаря. Дії лікаря мають трактуватися з точки зору професіоналізму. Водночас ми на сьогодні бачимо, що будь-яка дія медиків трактується з точки зору злого умислу", - сказав він.

Камінський наголосив, що чіткі критерії об'єктивності для винесення висновків можуть ґрунтуватися на затверджених протоколах і стандартах надання медичної допомоги.

"Завдання - відновити базові протоколи та документи, на підставі яких можна визначити, це помилка, умисел або трагічний збіг обставин. Критеріями об'єктивності можуть бути затверджені Міністерством охорони здоров'я документи, але які при цьому підготовлені професійними асоціаціями. Тоді ми говоритимемо про незалежну та правильну оцінку дій лікарів", - сказав він.

У свою чергу перший заступник міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як повідомила про плани МОЗ з 1 березня оновити майже 90 клінічних протоколів.

Вона також відзначила наявність звернень щодо різних тлумачень поняття "лікарська помилка".

"Нам потрібно відпрацювати правильне трактування цієї норми. На сьогодні в Україні не завжди ми маємо правильне та юридично коректне трактування. Тому для МОЗ важливі законодавча база, галузеві стандарти та протоколи, які ми наразі оновлюємо. МОЗ у цьому напрямі багато працює", - сказала вона.

Водночас Садов'як констатувала наявність недобросовісних пацієнтів, які свідомо висувають претензії до медзакладів і лікарів, але не для того, щоб вирішити проблему, а для того, що стягнути з них гроші.

"На жаль, таких випадків з кожним роком стає більше", - сказала вона.

Зі свого боку голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зазначив, що юридичний і фізичний захист медиків стає проблемою та викликом у системі охорони здоров'я. Для вирішення проблеми депутати готують низку законопроектів, зокрема, присвячених обов'язковому страхуванню лікарів від лікарської помилки.

"Ми вважаємо, що світова практика захисту лікарів саме через страхування від лікарської помилки - одна з основ функціонування системи охорони здоров'я", - сказав він.

Радуцький також повідомив, що профільний комітет готує законопроект про кримінальну відповідальність за напад на лікарів.

У свою чергу медичний юрист, віце-президент Української федерації професійних медичних об'єднань Ірина Сисоєнко висловила думку, що стосовно законодавства потрібно бути послідовними і впроваджувати в закони чітке визначення медичних помилок.

"Медичні помилки є. Лікарі та медики зацікавлені в тому, щоб медична помилка була не приводом для будь-яких скарг, а ставала приводом для підвищення кваліфікації та можливостей навчання, щоб таких помилок було менше. Наступний етап у питаннях законодавства - це якраз страхування професійної діяльності медика", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА