15:05 22.02.2021

АРМА виступає за надання їй права визначатися з реалізацією активів

3 хв читати

Київ. 22 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У Національному агентстві з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), виступають за необхідність законодавчого надання агентству права ухвалювати рішення щодо реалізації активів.

На прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" заступник голови АРМА Володимир Павленко нагадав, що нині агентство має функцію передачі в управління активів та функцію продажу активів.

При цьому, за його словами, частину активів передають в АРМА, не запитуючи думки агентства.

"Неможливо управляти тим, що нікому не потрібне. Це можна спробувати продати, але не факт, що вийде", - сказав він.

У цьому контексті Павленко наголосив на необхідності запровадження процедури планування перед арештом активу.

"Перш ніж передавати, подумайте, що АРМА з цим робитиме... Співробітники прокуратури можуть цілком звернутися в АРМА... Це правило доцільно було б запровадити на законодавчому рівні", - сказав заступник голови агентства.

Як зазначив Павленко, ще один проблемний момент, який потребує законодавчого врегулювання, - це "активи, якими і управляти не можна, і продавати також не можна". Як приклад він привів активи у вигляді земельних ділянок.

"Нам потрібна функція збереження активу, щоб ми мали можливість і не продавати, і не передавати в управління", - сказав він, додавши, що для цього потрібні кошти на забезпечення охорони активу, яких АРМА наразі не має.

Говорячи про функцію реалізації активів, Павленко розповів, що агентство часто звинувачують у незаконному продажу чогось. Проте, за словами заступника голови відомства, АРМА "продає лише те, чим не можна управляти", а нерухомість чи будь-які суттєві об'єкти агентство не продає і ніколи не продавало.

"Нам в управління, не для реалізації, передали медичні маски. Якщо хтось знає, як можна управляти медичними масками, а потім повернути їх назад, то нехай мені розповість", - висловив здивування заступник голови АРМА.

Це саме, за його словами, стосується і транспортних засобів, які АРМА передає в управління.

"Управляти ними безглуздо, тому що плата за управління значно менша, ніж амортизація транспортного засобу. Якщо у нас в управлінні є 10-річний "Бентлі"... там лише покришки поміняти коштуватиме як новий "Ланос". Тобто, загалом автомобільна техніка має продаватися", - наголосив Павленко.

Він пояснив, що якщо у рішенні суду не зазначене право реалізації, то агентство може лише передати в управління актив.

"АРМА має на власний розсуд визначати, що продавати, що ні, виходячи з професійних знань та обов'язків ", - акцентував увагу заступник голови агентства.

"Якщо це маски, дрова, автомобілі, покинуті сараї - їх потрібно продавати", - підсумував він.

Павленко додав, що європейські структури, аналогічні АРМА, мають такі повноваження.

Також заступник голови агентства зазначив, що для активів, які мають стратегічне чи суспільне значення, відбирати керівників має не АРМА, а Кабінет Міністрів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА