14:53 02.06.2021

Українці стали серйозніше ставитися до небезпеки COVID-19, але майже половина не має наміру вакцинуватися - опитування

2 хв читати

Київ. 2 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Половина українців, здебільшого старшого віку, вважає коронавірусну інфекцію серйозним захворюванням, намітилася тенденція ставлення до COVID-19 як до небезпечного захворювання, свідчать дані опитування, проведеного "Українським інститутом майбутнього" (UIF).

Презентуючи результати соціологічного дослідження в середу в агентстві "Інтерфакс-Україна", доктор соціологічних наук Олександр Шульга розповів, що з лютого 2021 року "Український інститут майбутнього" проводив опитування щодо серйозності сприйняття українцями коронавірусу.

"Ми бачимо, що наразі не тільки реальною, а й небезпечною хворобою його вважають 50% опитаних. Якщо порівняти з лютим, коли ми вперше провели дослідження з цього питання, то тоді це був 41%. Тобто досить суттєво збільшилася кількість тих, хто вважає, що коронавірус є не тільки серйозним, а й небезпечним захворюванням", - зазначив він.

За його словами, кількість тих, хто вважає, що не слід перебільшувати небезпеку COVID-19, зменшилася: 37% респондентів так вважали в лютому і 27% опитаних так вважають у травні.

"Люди почали серйозніше ставитися до коронавірусу і його небезпеки", - підсумував він.

Водночас, як наголосив Шульга, кількість "коронаскептиків" практично не змінюється: як і в лютому, у травні 3% українців продовжують вважати, що коронавірусу взагалі не існує. Як звичайне захворювання на кшталт ГРВІ або грипу COVID-19 сприймали в травні 14% опитаних, а в лютому так вважають 15% респондентів.

Шульга також наголосив, що, згідно з дослідженням, ставлення до COVID-19 залежить від віку респондента.

"Молодь схильна менш серйозно сприймати коронавірус. Серед старшого покоління це захворювання вважають серйозним 57%, а серед молоді лише 38%", - сказав він.

Що стосується ставлення до вакцинації, то, згідно з даними опитування, воно суттєво не змінилося. Кількість тих, хто не має наміру вакцинуватися незалежно від наявності вакцини, практично не змінюється - 44% респондентів у лютому і 45% у травні.

Залишається приблизно однаковою і кількість тих, хто має намір вакцинуватися, враховуючи країну походження вакцини: в лютому це було 18% респондентів, а в травні - 20%.

Водночас кількість тих, хто хоче вакцинуватися попри все, збільшилася з 8% до 13% відповідно.

Опитування проводив "Український інститут майбутнього" (UIF) у травні 2021 року, опитано 2 400 респондентів на території всієї України. Похибка вибірки не перевищує 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА