15:32 11.06.2021

Байден і Путін у Женеві домовлятимуться про правила конфронтації США та РФ, зокрема стосовно України - політологи

3 хв читати

Київ. 11 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Зустріч президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, запланована на 16 червня в Женеві, буде присвячена виробленню керованих і передбачуваних для обох сторін правил їхньої конфронтації, і щодо України, і щодо низки інших міжнародних питань, вважає політолог, директор приватного підприємства "Інститут глобальних стратегій" Вадим Карасьов.

"Сенс зустрічі Байдена та Путіна полягатиме у виробленні правил конфронтації між США і Росією, щоб ця конфронтація була керованою. Це стосується і України, судячи з нещодавнього інтерв'ю Путіна. Треба розуміти, що Україна ще на тривалий час залишається територією, де стикатимуться інтереси США та Росії. Для Байдена і Путіна важливо зрозуміти межі цього впливу та зробити так, щоб зіткнення їхніх інтересів було більш передбачуваним і керованим і не перетворювалося на прямі або навіть військові сутички", - розповів Карасьов у коментарі інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, також президентові РФ буде важливо почути від президента США про його плани стосовно надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

На думку політолога, директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, "від зустрічі Байдена та Путіна не варто чекати сенсацій, хоча сам фон майбутніх переговорів буде досить гострим".

"Існують завищені очікування на занадто агресивному фоні. Байден побоюється партії республіканців, які, критикуючи його, набирають силу. У свою чергу Путін побоюється втратити контроль над транзитом газу, як колись сталося з Горбачовим (президент СРСР Михайло Горбачов - ІФ). За підсумками їхньої зустрічі не буде простих рішень з тих чи інших питань. Буде текст комюніке, спільна прес-конференція, але ми не отримаємо чогось такого, що дало б нам можливість зробити швидкі висновки", - сказав Небоженко в коментарі агентству.

За словами політолога, "сенсацій варто очікувати ближче до осені". "Після Путіна й Байдена на передній план вийдуть інші гравці - Китай, країни Європейського Союзу, навіть Україна - кожен зі своєю політичною партією".

На думку експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, в розмові президентів РФ і США навколо України ключовим стане питання газопроводу "Північний потік-2" дном Балтійського моря.

"Вони спробують знайти такий механізм, щоб Російська Федерація не "втратила обличчя" в питанні будівництва газової магістралі, а США могли продемонструвати, що вони гарантують безпеку України", - сказав він агентству.

Матвієнко додав, що лідери РФ і США сконцентруються, окрім України, на питанні відновлення ядерної угоди з Іраном, російській ініціативі щодо пом'якшення санкцій, "оскільки вони "б'ють" по її технічних можливостях у військовій сфері", а також на доступі РФ до світових ринків продовольства й пошуку неформальних домовленостей про квоти.

Як вважає доктор політичних наук, політолог Ігор Петренко, переговори президентів США і РФ "з великою імовірністю сконцентруються на екологічній тематиці, оскільки саме в ній вони можуть досягти консенсусу та прогресу".

"Якщо згадати, то значну частину свого звернення до Федеральних зборів у квітні Путін присвятив саме екології. Це був своєрідний пас у бік Байдена. А екологія - одна з виборчих обіцянок лідера США, важлива для його політичної реалізації", - сказав він у коментарі "Інтерфакс-Україна".

Щодо інших тем переговорів президентів США та Росії, то, на думку Петренка, "поки що кон'юнктура негативна і не сприяє широким домовленостям".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА