11:29 14.06.2021

"Голос" планує 14 червня зареєструвати у ВР пакет законопроектів для боротьби з олігархами

4 хв читати

Київ. 14 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Депутатська фракція "Голос" планує в понеділок, 14 червня, зареєструвати у Верховній Раді пакет законопроектів щодо боротьби з олігархами, повідомила лідерка партії "Голос", народний депутат Кіра Рудик.

"Замість того, щоб вносити популістські пропозиції та говорити про те, що є прості рішення для складних проблем, партія "Голос" вносить чотири зміни в чотири основні напрями, які насправді допоможуть боротися з олігархічним впливом на українську економіку. Сьогодні (14 червня - ІФ) ми внесемо ці законопроекти до Верховної Ради, і після їх ухвалення будуть справжні зміни в боротьбі з олігархами", - сказала Рудик на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Пакет "Голосу" складається з чотирьох пунктів, перший з яких передбачає зміни до законопроекту про судову реформу.

"Ці зміни передбачають справжню судову реформу, а не її імітацію, з якою пропрезидентська фракція працює вже другий рік. Вона (судова реформа - ІФ) передбачає очищення Вищої ради правосуддя та перезавантаження за участю міжнародних експертів для відбору справедливих і чесних суддів", - зазначила лідерка партії.

У свою чергу депутат від "Голосу" Андрій Осадчук наголосив, що здійснення судової реформи є вкрай необхідним для України.

"Критично важливо відновити суддівське самоврядування, запустити процедуру відбору нових суддів і їх призначення. Це можливо тільки завдяки призначенню нової ВККС (Вищої кваліфікаційної комісії суддів) і перезавантаженню ВРП (Вищої ради правосуддя). Головне, що має бути, - це конкурсна комісія, яка відбиратиме нових членів у ВККС... Наступним, абсолютно критичним моментом, є питання про кількість кандидатів у ВККС, котрих, згідно з законом, має призначати ВРП, яка на сьогодні залишається нереформованою. Ми робитимемо все можливе, щоб досягти принципу, за яким відбиратимуться 16 кандидатів на 16 місць, котрих потім просто має призначити ВРП", - сказав Осадчук.

Водночас він наголосив на необхідності затвердити нову процедуру відбору суддів Конституційного суду України.

"Ми змогли домовитися з провладною коаліцією про впровадження цього принципу й дуже розраховуємо, що найближчими місяцями Верховна Рада України його впровадить", - додав депутат.

По-друге, "Голос" пропонує внести зміни до антимонопольного законодавства. Кіра Рудик наголосила, що Антимонопольному комітету України необхідно надати всі можливості, "щоб він чітко боровся з монополіями й олігархічним впливом".

По-третє, "Голос" напрацював зміни до податкового законодавства.

"Передусім, ми вважаємо, що Україна має іти до європейського "зеленого курсу". Це означає, що потрібна економічна модернізація підприємств і що олігархи не повинні уникати екологічних податків. Саме тому ми передбачаємо відсутність пільг для великих підприємств, чітку модернізацію і сплату екологічного податку і, звісно, рівні правила для всіх бізнесів", - уточнила Рудик.

Крім того, партія "Голос" пропонує внести зміни до закону про державне корпоративне управління.

"Ми всі пам'ятаємо обурення щодо зміни глави "Нафтогазу", саме тому, щоб не допустити такого свавілля, треба внести зміни до закону про корпоративне управління, які зроблять роботу держпідприємств прозорою, ефективною і такою, що вносить величезну кількість фінансів до бюджету, щоб збільшити доходи кожного громадянина України", - пояснив лідер політсили.

Глава фракції "Голос" у парламенті Ярослав Железняк звернув увагу на необхідність збільшити економічні податки, оскільки "люди повинні платити за те, що забруднюють довкілля, це європейський "зелений курс" і це вимоги, які давно ставляться перед Україною", а також передбачити справедливі податки на сировинні товари, видобуті з надр, і вирівняти ті ставки податків, які були занижені, внаслідок чого "бюджет країни недоотримував гроші".

"І ми наполягаємо, що саме Антимонопольний комітет, а не РНБО і, тим паче, не Офіс президента, повинен стати тією рушійною силою, яка позбавить Україну олігархічного впливу... Ми пропонуємо змінити підхід до питання про концентрацію: Антимонопольний комітет матиме більше повноважень. Зокрема, ми впроваджуємо нову норму: якщо концентрація здійснюється, зокрема, для купівлі медіа, то це має розглядати Антимонопольний комітет. Друга частина (пропонованих змін - ІФ) не менш важлива - це примусове розділення... Ми вносимо конкретні пункти про те, як відбувається розділення, коли воно має бути, що робити, якщо порушник антимонопольного законодавства продовжує його порушувати і як і за яким порядком відбувається розділення", - уточнив Железняк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА