17:20 26.07.2021

Позбавлення архітекторів авторських прав загрожує безпеці під час будівництва - Спілка архітекторів

2 хв читати

Київ. 26 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Позбавлення архітекторів авторських майнових прав на об'єкти будівництва, передбачене законопроектом №5655, загрожує безпеці будівель та споруд, заявила заступник голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України (НСАУ) в Києві Анна Кирій.

"Законопроект №5655 позбавляє архітектора авторства та майнових прав ще до того, як він починає щось проектувати, це позбавляє будівництво гарантій безпеки", - сказала Кирій під час прес-конференції на тему "Як законопроект №5655 може знищити архітектуру України та архітекторів як професію", проведеної в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

Водночас, згідно з документом, авторства на будівельний об'єкт позбавляється лише той архітектор, який виконує роботу за рахунок бюджетних коштів. Всі права на інтелектуальну власність та проектну документацію отримує замовник.

Вона зазначила, що "представники архітектурної спільноти України не брали участі в написанні тексту законопроекту, не були відображені їхні зауваження і під час ухвалення документа, в якому на сьогодні вона нарахувала щонайменше 100 пунктів, що дискримінують архітекторів перед іншими учасниками будівельної галузі".

На думку Кирій, цей законопроект може створити підґрунтя для корупції під час використання бюджетних коштів. "Замовник може захотіти заощадити на заміні матеріалів, переходах конструкцій будівлі. Коли генпідряднику закривають акти виконаних робіт на початково затверджений кошторис, а не на фактичний із урахуванням такої економії, ми вважаємо, що тим самим законопроект узаконить корупційні схеми".

У свою чергу президент НСАУ Олександр Чижевський зазначив, що створення містобудівної палати при Міністерстві розвитку громад та територій України, як окремого органу з широкими повноваженнями в частині контролю та сертифікації архітекторів, "є небезпечним, оскільки може нівелювати саморегулювання в архітекторському середовищі та призвести до розбалансування всієї містобудівної системи".

"Держава, тим самим, забирає повноваження у Архітектурної палати з саморегулювання, якими сама ж і наділила її у 2016 році", - сказав голова Архітектурної палати НСАУ в Чернівцях Олег Пікущенко.

Як повідомлялося, 1 липня Верховна Рада зареєструвала законопроекти №5655 і №5656 в частині реформування містобудування. Документи передбачають диджиталізацію документації та розділення повноважень центральних, місцевих органів влади та юридичних осіб.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА