17:24 22.07.2021

Зростання тарифів на залізничні вантажоперевезення збільшить навантаження на автотранспорт і дорожню інфраструктуру - думка

2 хв читати

 Зростання залізничних тарифів на вантажні перевезення може збільшити навантаження на автомобільний транспорт і дорожню інфраструктуру, а також підвищити ціни на кінцеві продукти у сферах енергетики та будівництва.

Таку думку висловили представники профільних сегментів бізнесу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Укрзалізниця" як монопольний перевізник укотре просто підвищує тарифи. Що це означатиме для цементної галузі: по-перше, зростуть ціни на перевезення вугілля, по-друге, зростуть ціни на перевезення сировини і доповнень до цементу. По-третє, зростуть ціни безпосередньо на кінцевий продукт для споживача", - сказала виконавчий директор Асоціації виробників цементу України ("Укрцемент") Людмила Кріпка.

За попередніми підрахунками асоціації, таке підвищення тарифів вплине і на собівартість цементу, і на кінцевий продукт для споживача приблизно на 5-8%, що, у свою чергу, збільшить вартість об'єктів будівництва.

При цьому Кріпка зазначила, що очікуваного доходу від підвищення тарифів "Укрзалізниця" може не отримати через переведення логістики підприємств у сегмент автоперевезень.

"У результаті "Укрзалізниця" доходи не отримає, але зросте навантаження на автомобільні перевезення", - сказала вона.

Із таким прогнозом солідарний генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак. За його словами, "Укрзалізниця" не зможе реалізувати план з надходження близько 2 млрд грн до кінця цього року від підвищення тарифів на вантажоперевезення.

"Цих грошей не буде, оскільки ми побачимо прискорений перехід клієнтів "Укрзалізниці" насамперед на автомобільні дороги. Така тенденція спостерігається вже кілька років (...) Через переорієнтацію вантажів на автодороги буде додаткове навантаження, дороги руйнуватимуться швидше. Це зведе нанівець ефект від реалізації програми президента України "Велике будівництво", - констатував він.

Крім того, додав Гусак, через подорожчання перевезень будівельних матеріалів - щебеню, цементу - скоротиться і обсяг "Великого будівництва".

Водночас підтримання низьких цін у пасажирському сегменті та збільшення вартості вантажоперевезень зрештою призведуть до підвищення тарифів і в енергетичному секторі, вважає заступник голови Федерації роботодавців ПЕК України Сергій Чех.

"Що для нас, енергетиків, означатиме реалізація цього наказу (Мінінфраструктури - ІФ)? Це "плюс" 40-50 грн на тонну перевезеного вугілля і близько 3% зростання собівартості електроенергії на виході з теплової станції", - розповів він.

Експерти наголошують, для ефективного розвитку ринку залізничних перевезень необхідно забезпечити рівні конкурентні умови, запроваджувати проекти використання приватних локомотивів, а також оновлювати законодавство в цій сфері. Крім того, потрібно оновити менеджмент і наглядову раду "Укрзалізниці" для ефективного управління, реформувати її відповідно до планів уряду.

Як повідомлялося, раніше в липні Міністерство інфраструктури України оприлюднило проект наказу про двоетапне підвищення тарифів на вантажоперевезення групи вантажів 1-го та 2-го тарифних класів із вересня-2021 на 8%, а з січня 2022 року - на 20,4% та 6,5% відповідно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА