17:21 15.09.2021

Судове рішення на користь НЗФ у справі про відключення СЕС TIU Canada створить в Україні небезпечний прецедент - адвокати

4 хв читати

Київ. 15 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Негативне судове рішення на користь Нікопольського заводу феросплавів у справі про відключення підприємства від сонячної електростанції TIU Canada у Нікополі створить в Україні надзвичайно небезпечний прецедент і фактично дасть змогу відключати безпідставно від мережі споживачів та виробників електроенергії, вважає адвокат GOLAV Катерина Цвєткова, що представляє інтереси ТОВ "Екотехніка Нікополь" (TIU Canada).

"Тому до цієї справи наразі прикута увага всієї світової громадськості, і вона має надзвичайно важливе критичне значення для інвестицій в українську енергетику", - сказала Цвєткова на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу.

Справу щодо відключення електростанції TIU Canada буде розглянуто на засіданні Північного апеляційного господарського суду 4 жовтня.

Як повідомлялося, НЗФ 2 березня 2020 року повністю відключив від електромережі сонячну електростанцію потужністю 10,5 МВт ТОВ "Екотехніка Нікополь" (TIU Canada). У TIU Canada зазначали, що НЗФ скористався тим, що СЕС підключена до розташованої на його території підстанції, а необхідність відключення пояснив ремонтними роботами.

У результаті ТОВ "Екотехніка Нікополь" (TIU Canada) подало позов на НЗФ, ПрАТ "НЕК "Укренерго" та АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" до Господарського суду Києва, який, у свою чергу, в січні 2021 року відхилив вимоги компанії до трьох перерахованих відповідачів. У відповідь на рішення суду "Екотехніка Нікополь" звернувся зі скаргою до Північного апеляційного господарського суду (ПАГС), який відкрив відповідне апеляційне провадження у березні 2021 року.

Засідання ПАГС з розгляду справи відбулося 26 липня, проте в засіданні була оголошена перерва через неявку представників НЗФ. Водночас повторне засідання суду щодо "нікопольської справи" 8 вересня було також перенесено на 4 жовтня через подачу НЗФ напередодні апеляційної скарги до ПАГС на січневе рішення Господарського суду Києва, яке НЗФ раніше підтримував.

У своїй апеляційній скарзі НЗФ вважає, що позовна заява "Екотехніки Нікополь" до "Укренерго" в рамках розгляду справи у Господарському суді Києва була штучною і не містила конкретних позовних вимог до НЕК, і саме з цієї причини справу мав розглядати Господарський суд Дніпропетровської області.

У свою чергу, як зазначила адвокат GOLAV Катерина Манойленко, відключення суб'єкта від доступу до електромережі потребує визначеної процедури і у випадку з відключенням СЕС TIU Canada у Нікополі, НЗФ, згідно із законодавством, мав отримати попередньо відповідні дозволи від "Укренерго" та "ДТЕК Дніпровські електромережі".

"Укренерго" у цій справі є оператором системи передачі. І саме "Укренерго" мало надати або не надати дозвіл на відключення від лінії канадського інвестора", - наголосила Манойленко, назвавши дії "Екотехніки Нікополь" із визначення трьох відповідачів в особі НЗФ, "Укренерго" і "ДТЕК Дніпровські електромережі" цілком обґрунтованими та правочинними.

"Справа мала розглядатися, і була розглянута Господарським судом міста Києва. Канадський інвестор вважає, що є три особи, - це основний відповідач - особа, яка здійснила незаконне відключення - НЗФ, - а також дві особи, які не здійснили жодних дій щодо захисту прав канадського інвестора", - резюмувала адвокат.

Крім того, за словами Цвєткової, НЗФ під час подачі апеляційної скарги до ПАГС 7 вересня перевищив встановлений процесуальним законодавством 20-денний термін подачі апеляції учасником справи з моменту отримання тексту рішення суду.

"У цій справі терміни апеляційного оскарження згідно із Процесуальним кодексом закінчилися ще 28 лютого 2021 року", - наголосила Цвєткова.

При цьому НЗФ аргументував терміни затягування подачі апеляції нібито обмеженим бюджетом на сплату судового збору, а також труднощами з юридичним супроводом судових справ.

Водночас, згідно з річним звітом ПрАТ "Нікопольський завод феросплавів" за 2020 рік, компанія отримала 456 млн грн чистого прибутку.

"Як ми вважаємо, подача такої апеляційної скарги є нічим іншим як затягуванням розгляду справи та зловживанням своїми процесуальними правами", - стверджує адвокат.

Однак, ПАГС 8 вересня заявив про те, що приймає скаргу НЗФ до апеляційного провадження.

"У зв'язку з таким досить спірним рішенням суду ми подали відвід цієї колегії суддів", - констатувала Цвєткова.

TIU Canada працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію СЕС 10,5 МВт у Нікополі в січні 2018 року, СЕС 11 МВт у Миколаївській області - у квітні 2019 року. Крім того, TIU Canada запустила СЕС 33 МВт в Одеській області. Інвестиції компанії, яка стала першим інвестором в Україні у рамках Канадсько-української угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA), в сонячну енергетику становлять понад $65 млн.

Нікопольський завод феросплавів контролюють група EastOne, створена восени 2007 року у результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват" (обидві - Дніпро).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА