12:10 20.09.2021

Пацієнти закликають депутатів ухвалити в цілому законопроект про договори керованого доступу

2 хв читати

Київ. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Пацієнтські організації закликають парламент України ухвалити в другому читанні законопроект №4662, який забезпечить можливість закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (ДКД), а Міністерству охорони здоров'я дасть можливість розробити відповідну нормативно-правову базу для впровадження механізму ДКД до кінця 2021 року.

"Ми три тижні тому написали відкриті листи Разумкову (спікер парламенту Дмитро Разумков - ІФ) від усіх пацієнтських організацій (понад 30) із проханням винести в зал цей законопроект. Також ми написали листи на ім'я голів усіх фракцій із проханням підтримати цей законопроект. Ми сподіваємося, що його підтримають, оскільки пацієнтам це потрібно", - сказала голова ради Громадської спілки "Орфанні захворювання України" Тетяна Кулеша на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За її словами, механізм ДКД дасть змогу закуповувати препарати зі знижкою 20-50%. Фармкомпанії готові постачати препарати за зниженою вартістю на умовах конфіденційності і без застосування процедур публічних тендерів, оскільки альтернативного препарату немає і більш вигідної пропозиції не може бути. За такою процедурою деякі країни закуповують ліки більш ніж від 250 захворювань.

"Пацієнти не забезпечені необхідними препаратами, тому що вони дорогі, не зареєстровані в країні і держава практично не закуповує їх. Механізм закупівлі таких препаратів за ДКД діє у 15 країнах світу. Цього тижня ми подаємо в другому читанні відповідний законопроект для запровадження такого механізму в Україні", - повідомила, у свою чергу, народний депутат Оксана Дмитрієва (фракція "Слуга народу").

За її словами, на розроблення нормативно-правової бази МОЗ знадобиться до трьох місяців, а після впровадження механізм ДКД діятиме протягом трьох років як пілотний проект.

"Наша модель публічних закупівель, на жаль, не покриває закупівлю всіх необхідних ліків, зокрема для орфанних хворих. Законопроект створить спеціальні умови, щоб забезпечити таких пацієнтів ліками", - додав народний депутат Олексій Мовчан (фракція "Слуга народу").

Як повідомлялося, в першому читанні законопроект було ухвалено навесні 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

ГО "Антикорупційний штаб" презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Опитування: 53,9% опитаних українців вважають, що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти - "ніхто не хоче помирати"

Опитування: 39,4% опитаних вважають, що перемогою України можна вважати виведення російських військ за межі територій, захоплених із 24 лютого 2022 року, не згодні - 26,2%

Опитування: понад 63% респондентів вважають, що всі, хто заплямував себе співпрацею з ворогом на ТОТ, мають бути ув'язнені

Опитування: понад 50% опитаних українців вважають, що Україна має відновити свій ядерний потенціал

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА