15:14 12.10.2017

У Житомирі суд визнав законним облік газу за будинковим лічильником

3 хв читати

Корольовський районний суд міста Житомир визнав законним облік газу за будинковими лічильниками. Відповідне рішення було винесено у вересні за результатами розгляду позовної заяви від громадської організації "Об’єднання споживачів природного газу міста Житомира", яка в судовому порядку вимагала перерахувати обсяг використаного газу невизначеного кола споживачів у 118 житлових будинках,  зафіксований будинковим приладом.

У 2016 році ПАТ "Житомиргаз" почав встановлювати загальнобудинкові лічильники згідно із рішенням  державного органу - Національної комісії, що регулює сфери енергетики та комунальних послуг. Відповідні кошти саме на такий тип приладів затверджені постановою НКРЕКП № 546 від 31 березня 2016 року в інвестиційній програмі підприємства. Разом з цим, державний регулятор галузі також схвалив перелік багатоповерхівок для оснащення їх загальнобудинковими лічильниками. В більшості – це об’єкти, де споживачі використовують газ лише для приготування їжі.

 На сьогодні у Житомирі фахівці вже встановили майже 256 загальнобудинкових лічильників. З них, приблизно 90% приладів введенні в експлуатацію. Отож близько 12 тис. споживачів газу міста відійшли від норм споживання і тепер оплачують за реально використаний газ. Процедура нарахування за  будинковим лічильником також чітко прописана у законодавстві та затверджена постановою Кабінету Міністрів  № 620 від 16 травня 2002 року.  Вона виглядає наступним чином: лічильник фіксує обсяг спожитого газу в цілому будинку, який потім розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця. На підставі саме цих даних постачальник газу формує рахунки та виставляє їх споживачам. Якщо в будинку є індивідуальні лічильники, то їх показання віднімають від показань будинкового,  а нарахування на індивідуальний лічильник проводитиметься окремо. 

 

"З’ясувавши усі обставини справи, вивчивши матеріали та законодавче підґрунтя щодо встановлення будинкових лічильників та нарахування за ними, суд виніс рішення, що облік природного газу за таким приладом є цілком законним. Вважаємо, що таке рішення є обґрунтованим та правомірним. Також переконані, що у випадку оскарження позивачем цього рішення, суд апеляційної інстанції залишить його без змін. Адже весь процес встановлення будинкових лічильників, а також нарахування за ним, здійснюється чітко в рамках вимог чинного законодавства", - розповіла начальник управління правового супроводження проектів Житомирської області Марина Кучерук.

Оснащення загальнобудинковими лічильниками багатоповерхівок, де встановлені лише газові плити, пов'язана з економічною доцільністю. За підрахунками держрегулятора НКРЕКП, для встановлення у таких будинках індивідуальних приладів необхідно в рік додатково передбачити 2 млрд. гривень. А це призведе до 5-ти кратного збільшення тарифу на розподіл, який оплачують самі споживачі.

Тим часом, встановлення будинкових приладів коштом ПАТ "Житомиргаз" також дозволить споживачам області безперешкодно користуватися газом у 2018 році. Адже відповідно до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" із наступного року використовувати газ буде можливим лише за умови його обліку. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА