16:13 25.11.2019

Несприйнятливість до антибіотиків викличе 10 млн смертей на рік

3 хв читати

У США опублікували новий звіт по глобальній загрозі антибіотикорезистентності, а в Києві відбувся міжнародний Конгрес їх раціонального використання.

У звіті CDC відзначається, що стійкість до антибіотиків є більшою загрозою, ніж передбачалося раніше. Щороку стійкі до антибіотиків бактерії, які виникають від безконтрольного використання антибіотиків у тваринництві та медицині тільки в США викликають більш 2,8 млн проблемних випадків лікування і 35 000 смертей на рік.

За статистикою ВООЗ, сьогодні від хвороб, викликаних резистентними бактеріями, щороку помирає близько 700 тисяч осіб. До 2050 року, за прогнозами медиків, кількість щорічних жертв досягне мінімум 10 млн чоловік.

В Україні проблеми антибіотикорезистентності приділяють не так багато уваги, а ситуація з їх застосуванням в тваринництві не контролюється зовсім, але прогрес є.

Під час Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків в Києві пройшов другий Міжнародний Конгрес під назвою "Раціональне використання антибіотиків в сучасному світі. Antibiotic resistance STOP!"

У ній взяли участь провідні спікери, вчені та експерти з різних країн, щоб поділитися своїми знаннями і досвідом в боротьбі з глобальною загрозою людству - несприйнятністю до антибіотиків. Захід об'єднав понад 700 фахівців галузі.

В цьому році в Конгресі взяли участь і виробники курятини та свинини, які відмовилися від антибіотиків на всіх етапах і прангуть змінити існуючи стандарти харчової промисловості в Україні.

Яскравий приклад в цьому плані - бренд курятини "Епікур", який виробляють на потужностях Володимир-Волинської птахофабрики

Керуючий акціонер "Епікур" - Олексій Коваленко під час свого виступу вибачився від імені галузі, яка використовує найбільші кількість антибіотиків для профілактики і стимуляції росту.

Розповів про світовий досвід відмови від антибіотиків найбільших виробників курятини в США, таких як Tyson Foods Inc, Pilgrim's Pride Corp, Perdue Farms і інших. А також чому найбільші мережі ресторанів і фаст-фуду обирають м'ясо - вирощене без антибіотиків.

Варто відзначити, що з дня заснування бренду Епікур - компанія привертає увагу суспільства до проблеми безконтрольного використання антибіотиків в сільському господарстві і прагне змінити стандарти галузі та харчової промисловості в цілому.

При цьому Олексій Коваленко зазначив, що кожна людина сама вибирає, яким продуктам віддати переваги, тому зміни безпосередньо залежать від попиту.

"Ми самі обираємо які продукти ми їмо. Шкідливі або корисні, з антибіотиками вони вирощені чи ні. Кожен день ми робимо вибір своїм гаманцем на користь якісних або дешевих продуктів. Тому вимога споживача може змінювати ринок. І навіть набагато швидше ніж регулятори", - говорить Олексій Коваленко.

Необхідно відзначити, що вагома роль у вирішенні цієї проблеми належить державі, адже зміни мають відбутися і на законодавчому рівні.

"Ми будемо активно працювати, щоб звернути увагу держави і суспільства до проблеми безконтрольного використання антибіотиків в харчовій промисловості і вирішити її. Створити систему контролю використання антибіотиків і маркування продуктів. Антибіотикорезистентність - це загроза, вирішувати яку необхідно разом: державі, суспільству і бізнесу", - заявив Коваленко.

Зараз в Україні - гласність проблеми безконтрольного використання антибіотиків у тваринництві тільки набирає обертів, багато в чому завдяки активності бренду Епікур.

Звичайно, поширення цієї інформації - може противитися лобі деяких виробників, які ставлять прибуток на перше місце і намагаються очорнити бренд, який кинув виклик ринку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА