12:01 13.01.2020

ПАТ "Донбасенерго" дає роз’яснення щодо можливості теплопостачальників знизити тарифи на опалення та гарячу воду

2 хв читати
ПАТ "Донбасенерго" дає роз’яснення щодо можливості теплопостачальників знизити тарифи на опалення та гарячу воду

24 грудня 2019 р. на урядовому порталі була оприлюднена постанова Кабінету Міністрів України "Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу" № 1082. Теплопостачальники, керуючись цією постановою, можуть переглянути тарифи в платіжках у разі зниження ціни на природний газ.

Дія зазначеної постанови поширюється на виробників, які використовують для виробництва теплової енергії основний вид палива – природний газ. Головний структурний підрозділ ПАТ "Донбасенерго" – Слов’янська ТЕС як основне технологічне паливо для виробництва електро- і теплоенергії використовує вугілля. Частка вугілля в структурі витрат технологічного палива, що врахована під час формування діючого тарифу на виробництво теплової енергії, становить 98,2%. Натомість частка природного газу не перевищує 1,7%, решта – мазут.

Отже, передумови для перерахунку тарифу на теплову енергію, яка виробляється на Слов’янській ТЕС, відсутні. Крім того, споживачам тепла, що постачається станцією, відомо, що для категорії споживачів "населення", внаслідок колізій у законодавстві про житлово-комунальні послуги, не застосовується тариф на виробництво теплової енергії, затверджений постановою НКРЕКП "Про встановлення тарифу на виробництво теплової енергії ПАТ "Донбасенерго" від 15.02.2019 р. № 218. У зв’язку з цим "Донбасенерго" звернулося до Миколаївської міської ради, Міністерства розвитку громад та територій України з проханням опрацювати ситуацію, пов’язану з наявністю перехідного періоду для укладання договорів про надання комунальних послуг відповідно до вимог Закону.

Довідково: станом на 01.01.2020 р. 60,86% акцій ПАТ "Донбасенерго" належать Приватному акціонерному товариству "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", 25% + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України, 14,14% – іншим міноритарним акціонерам.

ПАТ "Донбасенерго" об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у звітність "Донбасенерго" через призупинення управління.

Установлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА