09:44 06.07.2020

ПАТ "Донбасенерго" звинувачує ПАТ "Донецькоблгаз" в дестабілізації ситуації в регіоні

3 хв читати

ПАТ "Донецькоблгаз" відкрито шантажує головну структурну одиницю ПАТ "Донбасенерго" — Слов'янську ТЕС. Уже п’яту добу на теплоелектростанції відключено газ, що так необхідний для спалювання вітчизняного вугілля газової групи (т. з. марки "Г"), який видобувається на шахтах, розташованих на підконтрольній Україні території.

Причину відключення ПАТ "Донецькоблгаз" мотивувало тим, що нібито потрібен терміновий запланований ремонт засувки Ду 600 мм на підвідному газопроводі від ГРС до Слов'янської ТЕС. Але той обсяг робіт, який виконується в разі подібних аварій, зазвичай займає від 4 до 12 годин.

ПАТ "Донецькоблгаз" своїми незаконними діями ДЕСТАБІЛІЗУЄ СИТУАЦІЮ В РЕГІОНІ, сприяє зупиненню роботи вітчизняних шахт, що може призвести до чергового КОЛАПСУ У ВУГІЛЬНІЙ ГАЛУЗІ!

У разі відсутності природного газу Слов'янська ТЕС буде змушена в повному обсязі використовувати імпортне вугілля. "Донбасенерго" вже повідомило листом вугільні підприємства про необхідність припинити відвантаження на адресу Слов'янської ТЕС з 5 липня 2020 р. А це означає, що енергетична компанія буде вимушена призупинити грошові розрахунки за вітчизняне вугілля й спрямувати ці кошти на придбання імпортного вугілля антрацитної групи.

Зважаючи на складну ситуацію у вугільній промисловості України, припинення платежів призведе до чергової невиплати заробітних плат шахтарям і соціальної напруженості в регіоні.

ПАТ "Донбасенерго" робить все можливе для запобігання дестабілізації в регіоні!

Передісторія питання:

Між ПАТ "Донбасенерго" та ПАТ "Донецькоблгаз" укладено договір про розподіл природного газу, який енергокомпанія використовує, у тому числі, для маневрування генеруючими потужностями. Річна замовлена потужність підприємства в газі на 2020 р. визначена на рівні 2019 р. — у розмірі 13 635 506,00 м куб., за які "Донбасенерго" сумлінно сплачує в повному обсязі та в установлені строки.

Однак ПАТ "Донецькоблгаз" у травні 2020 р. здійснило нарахування ПАТ "Донбасенерго" вартості перевищення замовленої річної потужності в розмірі 13 610 477,32 грн та попередило про відключення газопостачання Слов’янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом 10 робочих днів.

У зв’язку з неправомірністю цієї вимоги "Донбасенерго" звернулося до Господарського суду з позовною заявою про визнання відсутності у ПАТ "Донецькоблгаз" права вимоги щодо оплати вартості перевищення річної замовленої потужності на 2020 р. Господарський суд ухвалою від 12.06.2020 р. застосував заходи забезпечення позову — заборонив ПАТ "Донецькоблгаз" вчиняти дії щодо припинення або обмеження газопостачання Слов’янської ТЕС до набрання чинності рішення Господарського суду Донецької області.

01.07.2020 р. газопостачання Слов’янської ТЕС було відключено!

Довідково: станом на 01.07.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ "Донбасенерго" об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.

www.de.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА