09:32 28.07.2020

Вікторія Томинець: Давайте відмінимо ПСО, а там подивимося? Ми проти такої позиції

2 хв читати
Вікторія Томинець: Давайте відмінимо ПСО, а там подивимося? Ми проти такої позиції

За п’ять років держава зробила для відкриття ринку всього три речі - монетизувала субсидію, розділила квитанцію на дві окремі:  за доставку і за споживання газу, запровадила добове балансування. Але дуже багато питань залишилися досі невирішеними.

Про це під час дискусії в рамках енергетичного форуму "Ukrainian Gas Open" зазначила директорка ТОВ "Закарпатгаз Збут" Вікторія Томинець.

"За 5 років було достатньо можливостей, щоб запрацювали механізми, які б дали учасникам рівні  права і можливості, як це задекларовано Законом України "Про ринок природного газу". Натомість залишаються не вирішеними ряд питань. Чи будуть мати всі постачальники рівний доступ до ресурсу "Укргазвидобування"? Як в умовах ринкових цін держава буде визначати розмір субсидій і пільг? Що робити з накопиченими боргами? Присутні тут кажуть: "Давайте відмінимо ПСО, а там подивимося". Ми проти такої позиції. Бо несемо відповідальність за постачання газу".

За словами Вікторії Томинець, скасування ПСО для населення не на часі, особливо в період пандемії COVID-19. Механізм PUBLIС SERVICE OBLIGATIONS (PSO) є невід’ємною частиною європейських ринків і відповідає вимогам Третього  Енергопакету ЄС.

ДОВІДКА: З 1 серпня Кабмін має намір  припинити дію спеціальних обов’язків з постачання природного газу населенню (ПСО). Це означає, що населення отримуватиме газ не за регульованими державою цінами, а за ринковими, які будуть встановлювати постачальники газу. Напередодні в Києві пройшов форум "Ukrainian Gas Open", який зібрав понад 120 спеціалістів газового ринку. Наразі пропозиції учасників конференції систематизуються та оформлюються як рекомендації для уряду та регуляторних органів країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА