09:25 19.10.2020

34 тисячі досудових попереджень направлені боржникам за розподіл газу на Вінниччині

3 хв читати
34 тисячі досудових попереджень направлені боржникам за розподіл газу на Вінниччині

48 млн грн. заборгували споживачі Вінниччини за розподіл газу АТ "Вінницягаз" на 1 жовтня поточного року.  Понад 60% усіх боргів припадає на побутових споживачів. 18 млн. грн. затримали в оплаті тепловики. Боржникам направлені близько 34 тис. досудових попереджень про необхідність погашення боргу.

Новий порядок розрахунків за розподіл газу та карантинні обмеження згубно позначилися на платіжній дисципліні. Споживачі головним чином розібралися з окремою платіжкою та сплачують за доставку газу вчасно. Однак, є й такі, що зволікають з оплатою. Так, за надані послуги доставки газу станом на 1 жовтня поточного року побутові споживачі заборгували АТ "Вінницягаз" майже 28 млн грн.

Ще 20 млн. грн. боргу мають підприємства, установи та організації. З них понад 18 млн грн. недоотримало підприємство від теплопостачальних організацій регіону. Напередодні опалювального сезону такий рівень оплат викликає серйозне занепокоєння. Адже плата за розподіл – це кошти, необхідні для забезпечення технологічного процесу безперебійної та безпечної доставки газу мережами до кожного споживача, утримання газопроводів та обладнання, їх оновлення, ремонту та реконструкції, підтримки належного тиску газу тощо. За рахунок тарифних коштів здійснюється повірка, ремонт та заміна лічильників, функціонує аварійно-диспетчерська служба, центри обслуговування клієнтів тощо.

В умовах карантину заборонено відключати від газопостачання боржників - побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього державного рішення є глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка наростає і вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі до осінньо-зимового періоду.

"Санкції до боржників за прострочення оплати розподілу газу компанія поки не застосовує. Однак, під час карантину немає мораторію на стягнення боргів в судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство вимушено вдається до крайніх заходів. Боржникам вже надіслано майже 34 тис. досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу" - пояснює комерційний директор АТ "Вінницягаз" Володимир Антошко.

На жаль, нарощують борги і отримувачі субсидій. Компанія передає органам соціального захисту населення списки споживачів, що боргують більше трьох місяців. У разі не оплати такої заборгованості житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

"Вінницягаз" закликає усіх споживачів у цей непростий для всієї країни час дотримуватись платіжної дисципліни. Ваша своєчасна оплата послуги розподілу газу – це, насамперед, інвестиції у вашу ж безпеку та комфорт у сезон низьких температур.

 

 

 

Довідка: Регіональна Газова Компанія - сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектора, орієнтовані на підвищення якості клієнтських обслуговування, модернізації галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайнято 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів і більше 8 млн. споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА