10:00 28.12.2020

"Викорінити" корупцію в ДАБІ може лише реалізація світової практики впровадження контролю

3 хв читати
"Викорінити" корупцію в ДАБІ може лише реалізація світової практики впровадження контролю

Реформа ДАБІ повинна була стартувати ще у вересні. Але через велику кількість людей, зацікавлених у тому, щоб цього не сталось, маємо те, що до кінця 2020 року реформа навіть не стартувала. 

На сьогоднішній день є беззаперечний факт — ДАБІ потрібно ліквідувати. Помилково багато хто думає, що ДАБІ — це єдине і найбільше джерело корупції у сфері містобудування.

“Більшість людей, коли починають говорити про реформу ДАБІ, озвучують слово "корупція". Насправді, коли йдеться про реформу ДАБІ, мається на увазі те, що необхідно запровадити європейську систему контролю якості будівництва. Почалася вона з ДАБІ, оскільки назріла нагальна проблема з точки зору суспільного резонансу”, — впевнений Олександр Сергієнко, кандидат наук, експерт містобудівної галузі, ідеї якого лягли в основу реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції.

“Візьмемо сьогоднішні твердження. Перша теза: "Створено три корупційних органи": Державна інспекція містобудування, Державне агентство з технічного регулювання в містобудуванні та Державна сервісна служба містобудування. Де ці корупційні органи? Два з цих органів перебувають в процесі створення,а третій навіть не формується”, — говорить Сергієнко.

Важливо розуміти, що ці три органи створені для запобігання корупції. Це поділ контрольної і дозвільної систем та виділення технічного регулювання в окрему складову.

За словами Сергієнка, будь-який процес потребує контролю. 

“Контроль — це перевірка того, наскільки якісно щось зроблено. Тут питання лише в тому, як цим контролем користуватися: завдяки йому можна скорочувати корупцію, а можна її розвивати. Якщо контроль свідчить про об'єктивну сторону питання, все на своїх місцях, якщо про суб'єктивну сторону — ви в "завалі”, — пояснює Сергієнко.

Контрольна система в усьому світі завжди незалежна. Сам контролер не може контролювати те, що він робить. Наприклад, якщо контролер видає ліцензії, він не може контролювати їх. Контрольна підсистема завжди має стояти окремо, вона дивиться збоку на всі процеси.

 

“На жаль, для реформи ДАБІ бракує волі влади і бракує людей, зацікавлених у цій реформі та змінах, які можуть вплинути на процес”, — впевнений Сергієнко. 

Такої країни, де немає корупції, в природі не існує. Тому заперечувати об'єктивно відсутність корупції деінде не варто і не можливо. 

“Викорінити корупцію на 100% — це апріорі неправильно поставлене питання. На мій погляд, "викорінити" корупцію хочуть ті, хто прагне її очолити”, — каже Олександр Сергієнко.

За його словами, саме тому тільки ліквідація ДАБІ не викоренить корупцію. Потрібно дивитися набагато ширше.

Ставити питання потрібно по-іншому: яким чином зробити так, щоб корупція була мінімізована або ефективно виявлялася?”, — впевнений Сергієнко.

  • При будівництві важливо враховувати інтереси суспільства. Українці повинні впливати на забудову свого району.
  • Провести реформу ДАБІ, вичленувати контролюючу функцію. Контроль повинен бути незалежним.
  • Відкрити всі дані.
  • Усі процедури не спростити, а зробити прозорими: отримання забудовником земельної ділянки, прозора система містобудування тощо.
  • Посилений контроль повинен бути на різних етапах будівництва: від відведення земельної ділянки до введення в експлуатацію.
  • Українські ДБН, здебільшого, регулятор акти.
  • Ми повинні якнайшвидше перейти від чинних ДБН до системи Єврокодів.
  • Повинна бути і приватна, і державна експертиза.
  • Важливо практикувати постійні кадрові ротації. Бажає цього працівник інспекції чи ні, але кожні п'ять років він повинен переходити на іншу державну роботу, бажано — в іншу галузь.
  • Важливо викорінити звичку — простіше дати хабар, ніж діяти за законом.
  • Потрібно сформувати нетерпимість до корупції. Її треба виховувати ще в школі.

“Коли говорять, що реформи немає, то просто не розуміють її кордонів. Люди шукали корупцію, а реформа впроваджувалася для іншого. А буде чи не буде корупція, це питання використання інструменту. А поки він ще створюється. Упевнений, що він буде створений якісно і корупція стане неможливою”, — резюмує Сергієнко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА