14:03 20.01.2021

Тарифні збитки АТ "Вінницягаз" за 2020 рік склали майже 26 млн. грн

2 хв читати
Тарифні збитки АТ "Вінницягаз" за 2020 рік склали майже 26 млн. грн

Через різке зростання цін на газ АТ "Вінницягаз" за підсумками 2020 року отримав збитки на суму майже 26 млн. грн. Компанія купує енергоресурс для технологічних потреб за тарифні кошти. З початку цього року ціни на газ знову зросли, відтак нові тарифи не покривають обґрунтованих витрат Оператора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом майже півмільйона клієнтів Вінниччини.

 

Майже 40% тарифних коштів АТ "Вінницягаз" спрямовує на закупівлю газу для технологічних потреб. У другому півріччі 2020 року ціна на газ зросла на 54%. При цьому в минулорічному тарифі на розподіл газу його вартість закладена на третину нижчою. Через суттєву різницю між ціною газу та його вартістю, закладеногю в тарифі, компанія "Вінницягаз" за підсумками 2020 року отримала збитки в сумі  понад 25,7 млн. грн.

 

"На 2021 рік Державним резулятором затверджено новий тариф на послуги розподілу газу для АТ "Вінницягаз". Однак, у зв’язку з різким здорожчанням природного газу на ринку, діючий з 1 січня 2021 року тариф на розподіл вже не покриває всіх економічно обґрунтованих витрат підприємства на придбання технологічного газу", - пояснює фінансовий директор АТ "Вінницягаз" Сергій Кібітлевський.

 

Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік для АТ "Вінницягаз" вартість технологічного газу врахована на рівні 6 000 грн./тис. куб м. (без ПДВ). За результатами ж торгів на європейському хабі TTF ціна газу в січні вже склала 9 650 грн./тис. куб. м. Через це компанія не змогла закупити газ для технологічних потреб на січень-лютий 2021 р. на Українській енергетичній біржі. Підприємство "Вінницягаз" двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувало торги з метою закупівлі газу для ВТВ в обсязі 11,8 млн куб. м., однак не отримало жодної пропозиції і не змогло придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

 

Згідно положень Меморандуму з МВФ, що підписаний президентом та прем’єр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати всі економічно обгрунтовані витрати Операторів ГРМ.

 

Невиконання Меморандуму з МВФ загрожує зростанням ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

 

 

 

Довідка: Регіональна Газова Компанія - сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектора, орієнтовані на підвищення якості клієнтських обслуговування, модернізації галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайнято 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів і більше 8 млн. споживачів газу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА