10:43 26.02.2021

На Слов'янській ТЕС тривають ремонтні роботи турбіни енергоблоку № 7

2 хв читати
На Слов'янській ТЕС тривають ремонтні роботи турбіни енергоблоку № 7

Компанія "Донбасенерго" повідомляє, що причиною аварійного підвищення вібрації турбоустановки енергоблоку № 7, яке сталося 17 січня цього року на Слов'янській ТЕС, став обрив фрагмента бандажа замкового пакету робочих лопаток № 11 регулюючого ступеня циліндра високого тиску (ЦВТ) через ерозійно-абразивне зношування робочих лопаток у зоні їх спряження з бандажною полицею, на що вплинула наявність у цій зоні концентратора напруг.

У період ремонтних робіт запланована заміна ротора високого тиску на резервний, заміна соплового апарата й діафрагм № 2−8, ремонт циліндра за результатами дефектації.

Наразі розкрито циліндр високого тиску турбіни енергоблоку № 7, демонтовано ротор, внутрішній корпус і проточну частину (обойми діафрагм). На підставі проведених робіт з дефектації цього устаткування буде розроблено остаточний графік ремонту. 

Крім того, на станції тривають роботи із центрування резервного ротора високого тиску турбіни енергоблоку, зачищення під дефектацію та контроль металу корпусів ЦВТ. Після повної дефектації буде виконано шліфування й припасування горизонтальних роз’ємів зовнішнього й внутрішнього корпусів з наступною заводською проточкою внутрішнього корпусу ЦВТ під встановлення нового соплового апарата.

"Донбасенерго" як соціально-відповідальне підприємство після аварійної зупинки блоку №7 вимушено включило в роботу на СлавТЕС котли першої черги, що працюють на суміші вугілля і газу. Вони дозволяють підтримувати опалення в місті енергетиків Миколаївці, що приносить додаткові збитки компанії.

Нагадаємо, що 17 січня 2021 р. на енергоблоці № 7 Слов'янської ТЕС сталася відмова в роботі основного устаткування через зміну вібраційного стану турбіни, що призвело до відключення енергоблоку від мережі. У той же день в "Донбасенерго" був створений Антикризовий штаб з метою забезпечення функціонування компанії в умовах вимушеного простою та втрати значної частини доходу, а також термінової організації ремонтних робіт на енергоблоці № 7.

Уже наступного дня на СловТЕС працювала комісія із розслідування аварійної ситуації із залученням представника Державної інспекції енергетичного нагляду України.

Довідково: станом на 01.02.2021 р. 60,86 % акцій ПАТ "Донбасенерго" належать Приватному акціонерному товариству "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ "Донбасенерго" об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність "Донбасенерго" через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА