09:09 30.04.2021

"Автоспецпром" звернеться до Нацради з питань телебачення та радіомовлення через розповсюдження фейків та відвертої "джинси" телеканалом "2+2"

3 хв читати
"Автоспецпром" звернеться до Нацради з питань телебачення та радіомовлення через розповсюдження фейків та відвертої "джинси" телеканалом "2+2"

Провідний український виробник автомобілів швидкої медичної допомоги ТОВ "Автоспецпром" звернеться до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з вимогою перевірити діяльність телеканалу "2+2" на дотримання вимог редакційного статуту щодо забезпечення точності, об’єктивності, неупередженості та збалансованості інформації, а також перевірки достовірності інформації, одержаної телеканалом від третіх осіб. До таких дій "Автоспецпром" вимушений вдатися через поширення в ефірі неприхованої "джинси" та фейків про діяльність компанії. Зокрема, під час висвітлення закупівлі "швидких" Київським обласним центром екстреної медичної допомоги співробітники телеканалу зухвало порушили положення Кодексу журналістської етики та Закону України "Про телебачення та радіомовлення".

У т.зв. "журналістському розслідуванні" автори сюжету вдають, ніби з'ясували секретну і старанно приховану інформацію про те, що вартість "швидких", придбаних Київським обласним ЦЕМД та МК, відрізнялася від вартості автівок, закуплених у межах великого замовлення ДП "Медичні закупівлі України".

Насправді ж дані про ці закупівлі є відкритими й доступними для всіх охочих на порталі публічних закупівель Prozorro. Ба більше: так само відкритою й доступною для всіх є офіційна заява ТОВ "Автоспецпром" про те, яким чином компанії вдалося знизити ціни на продукцію для ДП "Медичні закупівлі України". Але якщо "секретні" документи закупівлі журналістам "2+2" знайти вдалося, то повністю відкрита й цілком доступна заява компанії, розповсюджена у ЗМІ та соціальних мережах ще у січні, дивним чином залишилася поза їхньою увагою. Як не звернули уваги журналісти й на те, що вартість "швидких" виробництва "Автоспецпром" взагалі є найнижчою в Україні.

При цьому журналісти навіть не спробували звернутися за коментарем до ТОВ "Автоспецпром", що є явною ознакою замовного матеріалу, а також порушує гарантоване законом право компанії на відповідь. І це не єдине порушення закону, якого припустилися співробітники телеканалу. Так, Закон України "Про телебачення та радіомовлення" прямо забороняє використання телеорганізацій для "поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи" (ст. 6). Він зобов'язує телеорганізації "поширювати об'єктивну інформацію" (ст. 59), а їхніх творчих працівників – "перевіряти достовірність одержаної ними інформації" (ст. 60). А право на відповідь гарантоване статтею 65 цього Закону. 

"Ми не маємо ілюзій з приводу того, що цей сюжет був випадковим результатом непрофесіоналізму журналістів телеканалу. Ми надто часто стикаємося із замовними інформаційними атаками на користь конкурентів, – говорить заступник директора ТОВ "Автоспецпром" Кирило Коморкін. – І цей сюжет ймовірніше за все став продовженням нещодавньої кампанії з розповсюдження наклепів, яка почалася з заяви народного депутата Костянтина Бондарєва, який озвучив ті самі недостовірні тези".

Наразі ТОВ "Автоспецпром" розглядає також питання звернення до суду для захисту своєї ділової репутації. Поки що у телеканалу ще є час на спростування цього фейкового сюжету.

Довідково 

ТОВ "Автоспецпром" розпочало свою діяльність у 2012 році й сьогодні є провідним виробником автомобілів екстреної (швидкої) допомоги у країні. Наприкінці листопада 2020 року компанія отримала сертифікат відповідності від європейського автогіганта PSA Groupe, ставши першим українським виробником "швидких", який отримав документ такого рівня.

Наразі компанія є головним постачальником медичного автотранспорту для державних і приватних медичних установ України.

Автомобілі швидкої допомоги виробляються в типах А1, А2, В і С на шасі Citroen, Peugeot і Mercedes у повній відповідності до ДСТУ 7032, який, своєю чергою, відповідає європейському стандарту DIN EN 1789. Контроль якості продукції ведеться відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001 та ISO 13485 (Менеджмент якості для медичних приладів).

У квітні та травні 2020 року PSA Groupe і ТОВ "Автоспецпром" разом реалізували кампанію з надання допомоги Міністерству охорони здоров'я України та регіональним медичним закладам у підтриманні належного технічного стану "швидких" брендів Peugeot і Citroen. Спільно компанії відремонтували 100 "швидких".

Groupe PSA (Peugeot Societe Anonyme) – французька автомобілебудівна компанія. Це другий за величиною виробник автомобілів у Європі і власник таких брендів як Citroen, Peugeot, Opel, Vauxhall і DS Automobiles.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА