19:10 09.06.2021

Онлайн аукціони СЕТАМ - актуально та відкрито

7 хв читати

В 2015 році на зміну «старим та непрозорим» торгам, що проводились у закритих приміщеннях  з обмеженим колом учасників прийшла абсолютно нова ера онлайн аукціонів – СЕТАМ або OPEN MARKET.

Вже протягом 6 років ДП «СЕТАМ» успішно проводить аукціони з продажу арештованого та конфіскованого майна, а також майна фізичних та юридичних осіб.

СЕТАМ – система електронних торгів арештованим майном. СЕТАМ є державним підприємством, яке входить до структури Міністерства юстиції України. Головною метою ДП «СЕТАМ» є сприяння реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів або посадових осіб.

За роки свого існування, в системі СЕТАМ проведено 68553 успішних аукціонів на загальну суму 14,12 млрд. грн. В системі зареєструвалось 85 116 учасників.

Дані показники свідчать про те, що СЕТАМ є прозорою та сучасною платформою якій довіряють.

Чим же цікава та унікальна дана платформа.

СЕТАМ є єдиною в Україні уповноваженою системою щодо реалізації арештованого та конфіскованого майна, вилученого в процесі примусового виконання рішень. Передачу майна на реалізацію здійснюють державні та приватні виконавці. Тобто, лише через СЕТАМ можливо придбати майно, арештоване в процесі примусового виконання.

Зацікавленість в придбанні такого майна обумовлена тим, що його вартість є значно нижчою ніж ринкова. Пов’язано це з тим, що у випадку, коли аукціон не відбувся вартість майна уцінюється для нерухомості на 30%, а для рухомого майна на 50%. Тобто, учасник може придбати квартиру, приміщення або автомобіль за привабливою ціною. Проте, потенційний покупець повинен усвідомлювати всі можливі ризики купівлі арештованого майна.

Розглянемо більш детально можливі ризики, які можуть виникнути у покупця – нового власника.

  1. Виселення попередніх власників. Не зважаючи на те, що майно знаходиться під арештом та передано на реалізацію, мешканці  все одно продовжують там проживати та не планують добровільно виселятись. В цьому випадку, новому власнику потрібно направити всім мешканцям житла вимогу про добровільне виселення. У разі, якщо вимога не буде виконана в добровільному порядку протягом 30 днів, новий власник має право звернутися до суду щодо примусового виселення та зняття з реєстрації зареєстрованих осіб. Не завжди звичайно так буває але потенційний покупець повинен усвідомлювати, що це можливо, а судовий процес може тривати близько року.
  2. Наявність судових проваджень. Зазвичай, боржники намагаються до останнього затягувати процес звернення стягнення на майно. Найбільш популярним методом є судовий, через оскарження рішень судів, а потім і дій державного чи приватного виконавця. В цьому випадку, потрібно ретельно ознайомитись з вимогами боржника та їх обгрунтуванням. Краще звернутися з цим питанням до юриста та заслухати його думку щодо доцільності участі в аукціоні. Дуже часто, вимоги боржників ні чим не обгрунтовані і ні яким чином не вплинуть на результати торгів. Проте, щоб уникнути довготривалих судових процесів, краще все проаналізувати завчасно.
  3. Арешти та заборони. Згідно до п. 7 частини Х Порядку реалізації арештованого майна, не пізніше наступного робочого дня з дня видачі/надсилання акта про проведені електронні торги переможцю всі арешти та заборони, накладені органами державної виконавчої служби (приватними виконавцями), з такого майна знімаються виконавцем (крім арешту, накладеного на виконання рішення суду про вжиття заходів для забезпечення позову). Тобто всі арешти, що були накладені в межах примусового виконання, знімаються. Проблеми виникають з арештами, що накладені судом в межах забезпечення позову та арешти, що накладені в межах кримінальних справ. Ці арешти новому власнику необхідно буде самостійно знімати в судовому порядку. Тривалість судового процесу по даній категорії справ залежить від підстав з яких накладався арешт та може тривати від декількох місяців до більш ніж року.

Отже, якщо ви вирішили прийняти участь в аукціоні, то краще звернутися до фахівців які проведуть детальний юридичний аналіз та нададуть рекомендації щодо участі в аукціоні та можливих ризиків, а також факторів які будуть обмежувати право користування чи розпорядження майном.

Юридична компанія «EZakupivli» (https://ezakupivli.com.ua/) вже більше ніж 5 років надає послуги з купівлі майна на аукціонах СЕТАМ. Фахівці компанії забезпечать законність угоди та допоможуть уникнути купівлі проблемного майна. Поради юристів компанії щодо перевірки майна на наявність судових оскаржень та арештів.

Що ж цікавого можна придбати на аукціоні СЕТАМ.

На реалізацію до СЕТАМ передається будь-яке майно, на яке відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» може бути звернуто стягнення.

Так придбати на СЕТАМі можна:

  • комерційну нерухомість в центрі міста, виробничу, складську, готелі, бази відпочинку, недобудови, гаражі, а також житлову нерухомість: квартири, житлові та садові будинки;
  • земельні ділянки з різним цільовим призначенням;
  • Транспортні засоби (вантажні автомобілі, легкові автомобілі, автобуси, спецтехніка, сільгосптехніка, причепи, водний транспорт);
  • Електро та побутові товари;
  • Металобрухт та вугілля.

Як прийняти участь в онлайн аукціоні СЕТАМ.

Так само як і в системі Прозорро.Продажі, учаснику необхідно пройти реєстрацію на майданчику. Для участі в аукціонах СЕТАМ зареєструватись можна за посиланням www.setam.net.ua, або через акредитовані майданчики Прозорро.Продажі (https://prozorro.sale/#brokers). При реєстрації заповнюються реєстраційні дані фізичної чи юридичної особи. На підставі внесених даних буде формуватись протокол торгів та реєструватись право власності. Другим кроком для підтвердження участі в аукціоні є оплата гарантійного внеску, який становить 5% від стартової ціни лоту. Обов’язковою умовою допуска учасника до аукціону є зарахування гарантійного внеску на рахунок ДП «СЕТАМ» в межах сроку, що визначений умовами аукціону. В іншому випадку, учасник не буде допущений до аукціону, а гарантійний внесок буде повернутий на реквізити учасника.

Порядок проведення аукціону.

Аукціон відбувається в призначений день та час та триває з 9.00 години до 18.00 та може бути продовжений до 20 години у разі подання учасниками своїх пропозицій за 5 хв. до закінчення аукціону.

Аукціон полягає в покроковом підвищенні ціни учасниками на 1 % від стартової ціни. Перемагає той учасник, що надав по завершенню аукціону найбільшу цінову пропозицію. Кожен учасник має право один раз протягом аукціону скористатися правом особливої ставки. Особлива ставка - цінова пропозиція учасника електронних торгів для придбання майна, зроблена незалежно від перебігу торгів, та є некратною кроку аукціону. Особливістю цієї ставки є те, що вона закрита і жодному з учасників невідомо про її розмір. Розкривається інформація про особливу ставку лише у разі, якщо інші ставки учасників будуть більші за розміром. В значній частині завершених аукціонів переможцями були визнані учасники саме з кінцевою пропозицією особливої ставки.  А отже, при вірно вибраній стратегії та знанням процедури торгів за рахунок особливої ставки, учасник збільшую свої шанси на перемогу в аукціоні.

Зазначимо ще один важливий нюанс, який необхідно знати учасникам аукціону: учасник, що зробив крок в аукціоні не має технічної можливості зробити наступний крок одразу після свого кроку. Збільшення своєї пропозиції можливе лише після кроку іншого учасника. Цей момент є дуже важливим, оскільки при невірно вибраній стратегії участі в аукціоні учасник може бути фактично «заблокований» на своїй пропозиції без можливості її збільшення.

Подальші дії переможця більш детально на сайті EZakupivli.

Отже, можна зробити висновок, що купувати арештоване майно на онлайн аукціонах СЕТАМ – вигідно та перспективно. Але, кожен випадок потребує детального юридичного аналізу та перевірки факторів, що можуть в майбутньому першкоджати вільному користуванню та володінню придбаним майном.

Популярність набирають також аукціони з продажу та оренди державного та комунального майна. Відбуваються ці аукціони на Проззоро.Sale (https://prozorro.sale/). Більш детальну інформацію щодо аукціонів Прозорро.Продажі та СЕТАМ читайте в статті «Огляд аукціонів Прозорро та СЕТАМ» від  юристів «Електронні закупівлі». Крім державного та комунального майна на Прозорро.Продажі реалізуються:

Більш детально про онлайн аукціони Прозорро.Продажі та участь в них читайте в нашій статті «Чи варто купувати майно на онлайн аукціонах Прозорро.Продажі та СЕТАМ».

Для зручності пошуку майна (название ссылки - всі аукціони СЕТАМ та Прозорро.Продажі були об’єднані на одній платформі E-ZAKUPIVLI. Зручна пошукова система дає змогу швидко та коректно відображати запитувану інформацію. Фахівці компанії нададуть вичерпну консультацію щодо процедури аукціону, допоможуть прийняти участь та перемогти.

Попович Сергій Сергійович - юрист компанії Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років. 
Основні напрямки роботи: 

  • купівля - продаж нерухомості; 
  • участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ; 
  • супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності; 
  • супроводження процедури відступлення боргу; 
  • виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА